Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Iran beordrade bombningarna mot Israels ambassad 1992 och AIMA 1994 – Argentinsk domstol

Terrorattacken mot det judiska församlingscentret AIMA 1994 då 84 civila dödades och över 300 skadades. (Foto Cambalachero/Wikimedia commons)
Ett argentinskt domslut fastställer nu att Iran beordrade terrorbombningarna i Argentina 1992 mot Israels ambassad och det judiska centret AIMA med totalt 114 dödade och över 550 skadade civila.

Argentinsk domstol slog idag fast att det var Iran som på 1990-talet gav ordern till den Iranstödda libanesiska shiitiska terrorrörelsen Hizbollah att utföra de båda terrorattackerna mot Israels ambassad och det judiska församlingscentret  Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA; “Argentinska Israelitiska Ömsesidiga Föreningen”) i Buenos Aires.

Beslutet kommer endast en vecka efter attacken mot en byggnad intill den iranska ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus, då sju toppmilitärer dödades i ett förmodat israeliskt angrepp. Iranska generalen Mohammad Reza Zahedi ledde attackerna mot Israel från intilliggande länder.

Bombningen av Israels ambassad

Attentatet mot den israeliska ambassaden i Buenos Aires den 17 mars 1992 var en självmordsbombning där 29 civila dödades och ytterligare 242 civila skadades. Ambassaden, en katolsk kyrka och en närliggande skolbyggnad förstördes. Fyra israeler dog, men de flesta offren var argentinska civila, många av dem barn. Det var Argentinas dödligaste terrorattack fram till AMIA-bombningen 1994 och är den dödligaste attacken mot en israelisk diplomatisk beskickning.

Terrorattacken mot AIMA 

Domen stämplar Iran som en “terrorstat” och kallar attacken mot AMIA för ett “brott mot mänskligheten”, enligt domstolsdokument som citeras av media. Attacken skedde den 18 juli 1994 genom att en lastbil med sprängmedel körde in i byggnaden och detonerade. Den dödade 85 civila och skadade över 300. Detta är den dödligaste terroristattacken i Argentinas historia. År 1994 fanns det 200 000 judar i Argentina, vilket gjorde landet till det största i Latinamerika och det sjätte största i världen utanför Israel.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem