Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israelisk kritik mot FN-uppmaning till Internationella domstolen

Utrikesminister Yair Lapid (Foto: Facebook.com)
Premiärministern kallar resolutionen en "belöning för terroristorganisationer" och försvarsministern säger att begäran är "bortkopplad från verkligheten"; resolutionen väntar på ett godkännande av FN:s Generalförsamling, troligen nästa månad.

FN:s Generalförsamlings Fjärde kommitté röstade på fredagen igenom resolutionen med titeln “Israeliska metoder och bosättningsaktiviteter som påverkar det palestinska folkets och andra arabers rättigheter i de ockuperade områdena”.  Förslaget vann med 98 röster för, 17 mot och 52 nedlagda. Därefter går den till Generalförsamlingens plenum för officiellt godkännande, troligen under december.

FN-representanter röstar om en resolution som kräver ett yttrande från Internationella domstolen om den israelisk-palestinska konflikten den 11 november 2022. (Skärmdump)

Resolutionen uppmanar Internationella domstolen (ICJ) att ta ställning till konflikten mot bakgrund av FN-stadgan och internationell lag. ICJ är ett FN-organ med säte i Haag, som ska syfta till att bidra till fredlig lösning av tvister mellan stater.

Resolutionen begär att ICJ “skyndsamt avger ett rådgivande yttrande” om Israels “förlängda ockupation, bosättning och annektering av palestinskt territorium.”

Hindrar lösning av konflikten

I ett uttalande på lördagen sa Lapid enligt Times of Israel att Israel “starkt avvisar den palestinska resolutionen… Detta är ytterligare ett ensidigt palestinskt drag som undergräver de grundläggande principerna för att lösa konflikten och kan skada alla möjligheter för en framtida process.”

Lapid menade vidare att “Palestinierna vill ersätta förhandlingar med ensidiga steg. De använder återigen FN för att attackera Israel”.

Belönar terrororganisationer

Han sa att åtgärden “inte kommer att förändra verkligheten på marken och inte heller kommer det att hjälpa det palestinska folket på något sätt. Det kan till och med resultera i en eskalering. Att stödja detta drag är en belöning till terroristorganisationer och kampanjen mot Israel.”

Premiärministern riktade sin tacksamhet till de länder som röstade emot resolutionen och de som lade ned sina röster. Han uppmanade “alla länder som stödde gårdagens förslag att ompröva sin ståndpunkt och motsätta sig den när den röstas om i generalförsamlingen.”

Avgående försvarsminister Benny Gantz ansåg att resolutionen var “bortkopplad från verkligheten” och ansåg också att det skulle skada möjligheterna för framtida förhandlingar att avsluta konflikten.

“Palestiniernas agerande i domstolen i Haag är ett självmål som kommer att distansera dem från alla politiska framsteg”, twittrade Gantz.

“FN:s avsikt att tillåta detta kommer bara att skada stabiliteten i regionen och förmågan att nå överenskommelser i framtiden”, tillade han.

FN-resolutionen kräver också en utredning av israeliska åtgärder, som sägs ”syftar till att förändra den demografiska sammansättningen, karaktären och statusen för den heliga staden Jerusalem” och att Israel har antagit “diskriminerande lagstiftning och åtgärder.”

Resolutionen uppmanar domstolen att väga in konflikten i enlighet med internationell rätt och FN-stadgan. ICJ är ett FN-organ och ska skiljas från Internationella brottmålsdomstolen (ICC), som också finns i Haag. ICJ avgav senast ett rådgivande yttrande om konflikten 2004.

Röstade emot eller avstod

Länder som röstade emot resolutionen var bland annat Israel, Australien, Österrike, Kanada, Tjeckien, Italien, Tyskland, flera Stillahavsö-nationer och USA.

Många europeiska länder avstod från att rösta, bland andra Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Befriar palestinier från ansvar

Den israeliska FN-ambassadören Gilad Erdan fördömde åtgärden och sa att “Det enda syftet är att demonisera Israel och befria palestinierna från ansvar” och tillade att resolutionen “förstörde allt hopp om en lösning.”

Resolutionen ger palestinierna “den perfekta ursäkten att fortsätta bojkotta förhandlingsbordet”, sa Erdan.

Den palestinska myndighetens utrikesminister Riyad al-Malki berömde resolutionen i ett uttalande och kallade den ett “diplomatiskt och juridiskt genombrott” och hoppades att det skulle “öppna en ny era för att hålla Israel ansvarigt för sina krigsförbrytelser.”

Avsikt att förringa Israel

USA:s representant i kommittén, Richard Mills, uttryckte “allvarlig oro” över resolutionen och sa att den skulle “förstärka misstroendet” kring konflikten.

“Det finns inga genvägar till en tvåstatslösning”, sade han och tillade att “avsikten var att förringa Israel.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem