Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

USA tillkännager sitt största förverkande av iranska missiler och olja

Iranska Revolutionsgardet (IRGC) paraderar. (Skärmdump )

Det amerikanska justitiedepartementet tillkännagav de största förverkanden någonsin av iranskt bränsle och vapen som den amerikanska regeringen har gjort.

Det amerikanska justitiedepartementet förverkade cirka 1,1 miljoner fat olja och hundratals missiler som beslagtagits av den amerikanska flottan från flera iranska fartyg i Arabiska havet under 2019 och 2020.

Detta är det största amerikanska förverkande av iranskt bränsle och vapen någonsin, rapporterar media.  Den amerikanska regeringen får ta egendom i besittning för att bestraffa kriminella handlingar. Islamiska Revolutionsgardet (IRGC) anses ha legat bakom transporterna och utpekas som en terroristorganisation av USA:s Justitiedepartement.

“Förenta staternas agerande i dessa två fall innebär ett rejält slag mot Irans regering och för de kriminella nätverk som stöder Irans islamiska revolutionsgarde”, sa assisterande chefsåklagare Matthew G. Olsen vid justitiedepartementets nationella säkerhetsavdelning. “Justitiedepartementet kommer att fortsätta att använda alla tillgängliga verktyg för att bekämpa hoten från terroristorganisationer och alla de som försöker skada USA och dess allierade.”

De två vapenförråden med 8 mark-till-luft-missiler, 171 pansarvärnsmissiler och termisk optik – såväl som komponenter för marina kryssningsmissiler, drönare och andra iranproducerade missiler – ska enligt Justitiedepartementet ha tillhört IRGC och var avsedda för Houthi-militanter i Jemen. De två flagglösa fartygen bordades den 25 november 2019 och 9 februari 2020.

“Den illegala överföringen av iransktillverkade vapen utgör ett betydande och omedelbart hot mot vår nationella säkerhet”, enligt Kelly P. Mayo, chef för försvarsdepartementets brottsundersökning. “Det som meddelades idag är ett viktigt steg i våra ansträngningar att identifiera, störa och ställa dem inför rätta som är avgörande för vår säkerhet.”

I juli 2020 omhändertogs 1,1 miljoner fat olja från fyra skepp i Arabiska havet, på väg till Venezuela. USA sålde den konfiskerade oljan för 26 miljoner USD. En del av detta gick till USA:s fond för Offren för Statsfinansierad Terror, vilken kompenserar amerikanska medborgare som drabbats av internationell terrorism.

USA har infört sanktioner mot oljeexport från både Iran och Venezuela. Teheran har gjort flera försök att överföra olja till Venezuela. USA:s sanktioner mot Iran är en avgörande del i förhandlingarna om det iranska kärnkraftsavtalet som Biden-administrationen försöker återinföra.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem