Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Varför Ryssland och Ukraina är något helt annat än Israel och palestinierna

Ukrainas president Volodymyr Zelensky. (Foto: Presidentkontoret)
I samband med den ryska invasionen av Ukraina har flera försökt dra paralleller mellan kriget i Ukraina och förhållandet mellan Israel och palestinierna. Det blir helt fel. Det finns väldigt lite som är jämförbart mellan de två konflikterna. Sådana jämförelser är ett rent missbruk av ukrainarnas lidande i ett försök att delegitimera och demonisera Israel.

– Den ryska attacken mot Ukraina är ett allvarligt brott mot internationell ordning. Israel fördömer attacken och är berett att ge humanitär hjälp till folket i Ukraina, sade Israels utrikesminister Yair Lapid på invasionens första dag den 24 februari 2022. Den palestinska myndigheten har å sin sida inte fördömt Rysslands invasion.

Ukrainas kamp liknar på Israels kamp

Konflikten påminner, om något, om Israels kamp för överlevnad, när den unga judiska staten attackerades av en enad arabvärld. Ukrainas president Volodymyr Zelensky har själv jämfört deras kamp för överlevnad med Israels kamp mot arabländerna. Han sa också att Israel ofta är ett exempel för Ukraina och att både ukrainare och israeler värdesätter frihet.

Kiev vill lära av Israels försvar

Borgmästaren i Kiev, den tidigare världsmästaren i boxning Vitaly Klitschko, säger att han beundrar Israel och att landet inspirerar honom att tro att de kan vinna trots att de har oddsen emot sig. När det kommer till att försvara den ukrainska huvudstaden säger Klitschko att de iakttar och lär sig av det israeliska försvaret, som många gånger har fått försvara sitt land och folk mot fientliga attacker.

Exempel på missbruk av jämförelser

“Hur kan israeliska politiker fördöma det som händer i Ukraina medan de ockuperar palestinsk mark?” sa en programledare på norska NRK den 18 mars 2022. 

“Varför är det en så stark reaktion på Rysslands ockupation av Ukraina, men inte på Israels ockupation av Palestina?”, skriver Bård Malde-Frøyland (Rødt) i Stavanger Aftenblad.

Liknar Ukrainas kamp palestiniernas kamp?

Nej, det finns många skäl till varför kriget i Ukraina är något helt annat än konflikten mellan Israel och palestinierna.

Israel försvarar sig själv som Ukraina

För det första var det Ryssland som gick till ett oprovocerat och aggressivt anfallskrig mot Ukraina. Israels krigföring handlar oftast om att svara på aggression mot landet, som under det senaste Gaza-kriget i maj 2021, då över 4 300 raketer avfyrades mot Israel. Ukraina skickar inte heller missiler mot civilbefolkningen i Ryssland. Den palestinska terrorgruppen Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, gör detta mot civilbefolkningen i Israel.

Palestinska ledare erkänner inte Israel

Ukraina erkänner Rysslands suveränitet. Hamas, som kontrollerar ett område med två miljoner palestinier, erkänner inte Israel och har ett uttalat mål att förinta Israel. Palestinska myndigheter vägrar att erkänna Israel som en judisk stat. Ukraina har inte som mål att attackera eller förinta Ryssland. Ukraina är en suverän stat med internationellt erkända gränser. “Palestina” är inte en suverän stat och har inga definierade gränser.

Palestinier använder terror

År 2005 drog Israel på eget initiativ tillbaka alla israeliska medborgare och soldater från Gazaremsan. Sedan dess har över 25 000 raketer avfyrats mot Israel och ett antal terrorattacker har utförts av terroristgrupper från Gazaremsan.  

Ukrainarna kämpar inte mot den ryska civilbefolkningen. Palestinierna har å andra sidan utfört brutala terrorattacker mot civilbefolkningen i Israel och mot judar runt om i världen i decennier. Det har förekommit självmordsbombare på bussar och restauranger, kapningar, skottlossningar, knivhugg och många andra brutala former av terror. 

Molotovcocktail har blivit en symbol för den ukrainska motståndskampen. Det finns en betydande skillnad mellan hur ukrainare använder molotovcocktails och hur palestinier använder dem. Medan ukrainarna kastar dem mot ryska stridsvagnar, kastar palestinierna molotovcocktails mot civila israeliska bilar.

Israel följer internationell krigslag “väl över genomsnittet”

När Israel för ett försvarskrig mot palestinska terroristgrupper, vidtar de en rad åtgärder för att undvika civila offer. Åtgärder som ingen annan militär i världen gör. Bland annat ringer det israeliska försvaret upp civila nära militära mål som ska bombas, så att de ska hinna evakuera. Det används också vad som kallas “takbankning”, en missil utan sprängämnen som ger en varning om att byggnaden snart kommer att angripas. Detta för att ge alla personer i byggnaden tid ska kunna evakuera. Ryssland ger inga sådana varningar förrän de bombar ukrainska städer i sitt anfallskrig.

Israel och Ukraina är demokratier

Både Israel och Ukraina är demokratier. I de palestinska områdena i Gazaremsan och på Västbanken har det inte varit några val sedan 2006.

Conrad Myrland bidrog till artikeln.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem