Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Irans Islamiska revolutionsgardet IRGC ska terrorklassas av EU

Raketuppskjutning vid en stor iransk militärövning i januari 2021. Den stora rädslan i Israel är att Iran kärnvapenbestyckar dessa raketer. Det hotar Israels existens. (Foto: IRGC)
EU-parlamentet har ändrat inställning till iranska Islamiska revolutionsgardet IRGC och vill följa efter USA och Kanada som redan terrorklassat Irans fristående militära styrka. Igår röstade EU-parlamentet igenom resolutionen, som också kommer sanktionera ayatollah Ali Khamenei och president Ebrahim Raisi.

– Jag kan inte förstå varför det här inte har skett tidigare, säger David Lega (KD), som är en av initiativtagarna till resolutionen.

David Lega är Iran-förhandlare i gruppen Kristdemokratisk konservativa EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

“Nu har det vänt”

David Lega (KD) påminde om att det varit trögt att få gehör för terrorstämplingen fram till nu. ”När jag föreslog det i parlamentets förhandlingar i oktober (2022) sa alla andra partigrupper nej. Nu har det vänt – nu har parlamentet ställt sig bakom mitt förslag.”

Socialdemokraterns stöd

– Det har varit en hel del ord från regeringscheferna de här senaste månaderna, men väldigt lite handling, sa Evin Incir (S) som var initiativtagare i Socialdemokraternas partigrupp, S&D.

Genom terrorstämplingen kan EU-parlamentet ställa högre krav på medlemsstaternas kontakter med Iran.

Irans utrikesminister Amirabdollahian varnade EU för att terrorklassa IRGC. Han liknade med att ”skjuta sig själv i foten”.

 

Orsaken till vändningen

Anledningen till EU-resolutionen sägs vara ett svar på IRGC:s brutala våld mot protesterna mot slöjtvånget, som krävt flera hundra dödade på gatorna och ett flertal avrättningar.

Förtrycket mot sin egen befolkning anges alltså som orsak, liksom att IRGC ”genomför terroristaktioner, ingår i förtrycker av demonstranter i Iran samt förmedlar drönare till Ryssland.”

Däremot handlar det inte om Irans uttalade mål att utplåna staten Israel, dess kärnvapenhot och brottet mot anrikningsavtalet.

Vid EU:s utrikesministrars möte i Bryssel nästa vecka kan det avgöras om det verkligen blir en terrorklassning och nya sanktioner.  

Vad är IRGC?

Islamiska revolutionsgardet (Islamic Revolutionary Guard Corps, IRGC) är en oberoende gren inom Irans väpnade styrkor, som har en central roll i att slå ner protester i landet och organisera internationell terror. Syftet med styrkan är att skydda landets islamistiska politiska system och dess regim.

Revolutionsgardet har, förutom över hundra tusen soldater fördelade på armén flottan och flyget, också en stark ekonomisk, social och politisk ställning i landet.

Tidigare IRGC-officerare har nyckelpositioner i Irans parlament och regering. De flesta av president Raisis kabinett är före detta IRGC-officerare.

Gruppen grundades 1979 av regimens förste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini, strax efter den iranska revolutionen då islamisterna tog makten. Nuvarande befälhavare är Generalmajor Hossein Salami.

IRGC styr Quds-styrkorna

Quds-styrkorna är en specialavdelning inom IRGC som specialiserar sig på hemliga utländska operationer och underrättelse. Quds har militärt stött president Bashar al-Assad i Syriens inbördeskrig.

Qasem Suleimani var Quds militäre ledare fram till att han blev dödad i ett luftangrepp vid Bagdads internationella flygplats den 3:e januari 2020. USA tog på sig ansvaret för angreppet.

IRGC kontrollerar Basij-milisen

Basij är en frivillig paramilitär religiös milis, som är lojal mot ayatollan och används för att slå ner protester. Basij har en miljon aktiva medlemmar och kontrolleras av IRGC.

USA:s terrorklassning av IRGC

För ett år sedan var Biden-administrationen på väg att häva sanktionen och terrorklassningen. Sedan dess har dock president Joe Biden insett det lönlösa i att försöka förhandla med Irans ayatolla.

USA har därför kvar sanktionen på IRGC och iranska regimens värsta terrorister som Mohsen Rezaei och Ali Akbar Velayati. De ledde terrorbombningen mot det judiska centret i Buenos Aries 1994 som dödade 85. Även Ebrahim Raisi som deltog i massavrättningar 1988 och Ali Khamenei, som 2019 var ansvarig för att 1 500 iranier dödades vid demonstrationer.

IRGC:s mord på judar

Israels underrättelsetjänst Mossad avbröt i april 2022 ett försök av IRGC att mörda en israelisk diplomat i Istanbul, en amerikansk general stationerad i Tyskland och en journalist i Frankrike. En medlem av Irans revolutionsgarde arresterades i samband med den planerade attacken.

Iranska Revolutionsgardet (IRGC) paraderar. Illustrationsbild

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem