Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Mike Pompeo: Tvåstatslösningen är ett hinder för normalisering mellan Israel och Saudiarabien

Här ses USA:s förre utrikesminister Mike Pompeo vid öppningen av National Governors Association. (Foto: Patrick Siebert, Government House, Annapolis, Maryland, 8 februari 2020, Flickr)
USA:s tidigare utrikesminister Pompeo: – Det är omöjligt att föreställa sig en tvåstatslösning med det nuvarande palestinska ledarskapet som finansierar terror, tar emot pengar från Iran och betalar terroristlöner för att mörda israeler.

– Ett normaliseringsavtal mellan Saudiarabien och Israel kan bli “omöjligt” att genomföra om det villkoras av palestiniernas JA till en palestinsk stat, säger USA:s förre utrikesminister Mike Pompeo, skriver Jerusalem Post. 

Pompeo hjälpte till att få de historiska Abrahamavtalen på plats under president Donald Trumps tid. Abrahamavtalen har förändrat Mellanöstern och skapat en helt ny agenda sedan de slöts 2020 mellan Israel, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Marocko.

Pompeo konstaterar enligt Jerusalem Post att: – Det är omöjligt att föreställa sig en tvåstatslösning med den nuvarande palestinska ledningen som finansierar terror, tar emot pengar från Iran och betalar terroristlöner för att mörda israeler.

– Jag kan inte se hur en överenskommelse med samma ledare som har avvisat alla erbjudanden kan vara möjlig, fortsätter Pompeo.

Pompeos intervju med Jerusalem Post skedde efter att Saudiarabiens första ambassadör till den palestinska myndigheten (PA), Nayef al-Sudairi, besökte PA:s högkvarter i staden Ramallah. Under sitt besök betonade al-Sudairi att upprättandet av en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad är en förutsättning för normalisering med Israel.

– Det arabiska fredsinitiativet är en central del av alla framtida avtal, sa al-Sudairi.Arabiska fredsinitiativet krav på fredsförsöken mellan Israel och Saudiarabien ratificerades av Arabförbundet 2002 och bekräftades 2007 och 2017. Enligt initiativet måste Israel dra sig tillbaka från Judéen och Samaria (Västbanken) och Golanhöjderna, en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad måste upprättas och sedan måste en “rättvis lösning” hittas för de palestinska flyktingarna. Allt detta erbjöd Israel PA 2008, men PA:s president Mahmoud Abbas sa NEJ!

Under sitt kraftfulla FN-tal i förra veckan sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu: – Vi får inte ge palestinierna vetorätt mot nya normaliseringsavtal med arabstater. Palestinierna kommer att dra stor nytta av en bredare fred. De bör vara en del av processen, men de bör inte ges vetorätt över processen. 

I en sällsynt intervju med Fox News nämnde Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman inte en palestinsk stat, utan sa: – Palestinafrågan är väldigt viktig och vi måste lösa den.

Kronprinsen tillade: – Vi måste se vart vi är på väg. Vi hoppas att vi når en plats som kommer att underlätta palestiniernas liv och göra Israel till en aktiv aktör i Mellanöstern.

Pompeo uppger att vilken amerikansk president som helst, vare sig den är demokrat eller republikan, kommer att stödja ett normaliseringsavtal. Pompeo betonar att det ligger i USA:s intresse att ha säkerhetsförbindelser mellan USA och Saudiarabien och mellan Israel och Saudiarabien. Men tillägger att fred kommer att vara “lättare att uppnå med en republikansk president, en som förstår att Iran är det största hotet mot freden i regionen.”

Pompeo tillade att Abrahamavtalen förverkligades eftersom Trump-administrationen erkände att Israel är USA:s viktigaste demokratiska allierade i regionen. Och samtidigt identifierade Iran som den ledande terroristsponsorn och det största hotet mot världen. 

Pompeo avslutar: – Att isolera Iran kommer att göra regionen fredligare och mer välmående.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem