Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Första oljeexporten från Israel

Energean flytande produktionsanläggning vid Karishfältet utanför Israels kust. (Foto: Energean)
Israel har exporterat råolja för första gången, med en leverans på väg till Europa från det nya Karish offshorefältet, skriver Times of Israel.

I ett pressmeddelande på torsdagen säger Energean, företaget som ansvarar för produktionen på fältet, att det är första gången i historien som israelisk råoljematerial exporteras till den globala marknaden. Israel har tidigare bara exporterat naturgas.

– Detta skapar en väsentligt differentierad inkomstström, helt skild från inkomsterna från gas, skriver Energean. De gratulerar Israel till att ha gått med i “en internationell klubb av oljeexportörer”.

Gränsavtal öppnade för export

Det grekiska energibolaget, som är noterat på börserna i Tel Aviv och London, fick grönt ljus i oktober 2022 att starta produktionen på Karishfältet. Det hände dagen innan ett USA-förmedlat maritimt gränsavtal mellan Israel och Libanon undertecknades, vilket avslutade en tvist om gasfältet.

Gasfälten Karish och Tanin innehåller cirka 75 miljarder kubikmeter naturgas. Israel förbrukar cirka 12 miljarder kubikmeter årligen. Karish är det tredje största gasfältet som upptäckts utanför Israel, efter Tamar och Leviathan. Israel har ett stort överskott av gas.

I oktober 2022 gjordes även ett nytt stort gasfynd i Medelhavet.

Israel började exportera naturgas redan 2017 till grannlandet Jordanien och senare Egypten. I juni 2022 undertecknade Israel också ett historiskt avtal med EU om export av naturgas till Europa.

Stor efterfrågan på olja

Energean-direktör Mathios Rigas säger att företaget kommer att fortsätta fokusera på naturgas, men att det också finns stor efterfrågan på råolja.

– Vi är glada och stolta över att Energean har arrangerat så att Israel går med i den internationella klubben av oljeexportörer, säger han.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem