Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Får judar besöka Tempelberget på minnesdagen för templens förstörelse?

Västra muren och Tempelberget i Gamla staden i Jerusalem. (Foto: David Holt, flickr.com)
Varför väcker det internationell fördömelse när en jude vill besöka judendomens allra heligaste plats – Tempelberget?

En av judendomens helgdagar är minnesdagen av de båda templens förstörelse år 586 före vår tideräkning och år 70 som på hebreiska kallas Tisha Be´Av. Minnet av de största katastroferna som drabbat det judiska folkets centrala plats och den religiösa kärnan är oerhört viktig för historien och för att hindra en ny katastrof.

Historien om Tempelberget

Det är själva Tempelberget – inte Västra muren – som är judarnas allra heligaste plats. Platsen med de två judiska templen erövrades av romarna som byggde ett hedniskt tempel och senare av muslimer som byggde en moské här 705. Sunnimuslimerna anser att det är deras tredje heligaste plats. Västra muren är närmaste en jude kunde komma sin heligaste plats, när muslimerna hade makten över området.

Status quo

När Jordanien ockuperade östra Jerusalem 1948 till 1967, fick inga judar besöka området. Sedan Jordanien åter anfallit Israel och förlorade området till Israel, tillät ändå Israel muslimerna att besöka sina heliga platser. De fick även sköta ordningen på Tempelberget genom en Waqf-organisation med Jordanien som garant. Judar fick nu enligt avtalet äntligen besöka sin heligaste plats Tempelberget. Men man fick inte öppet be. Detta avtal gäller än idag och kallas Status Quo ”Oförändrat tillstånd”.

1700 judar besökte Tempelberget

På årets Tisha Be´Av besökte 1 700 judar sin heligaste plats Tempelberget i enlighet med avtalet. De fick nu befinna sig på platsen för deras tempel, som förstördes av babyloniska och romerska angripare. Tre som böjde sig ner för att be avlägsnades av polis. En av besökarna var den nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir, rapporterade Israel Hayom (Israel Idag).

Ett flagrant brott

Jordanien fördömde besöket som kallades för en ”stormning av den heliga Al Aqsamoskén” av ”extremister” och ”ett flagrant brott mot internationell lag”. Den palestinska utrikesministern ansåg att besöket visade på de ”pågående invasionerna och planerna på att judaisera Al-Aqsa-moskén och påtvingade förändringar på den existerande historiska och juridiska verkligheten”.

USA fördömde besöket

Även USA:s talesperson för utrikesdepartementet hävdade att Ben-Gvirs besök på Tempelberget var “oacceptabelt”. Han bekräftade USA:s långvariga ”ståndpunkt till stöd för det historiska status quo på Jerusalems heliga platser.” På vilket sätt besöket på Tempelberget skulle bryta mot ”Status quo” framgick inte. 

Att Ben-Gvir är en minister har en symbolisk betydelse, men är inget hinder enligt “Status quo”.

”Visa vårt styre”

Ben-Gvir uttalade sig under sitt besök och sa att “Detta är den viktigaste platsen för Israels folk dit vi behöver återvända för att visa vårt styre”. Han tillade att “Den här dagen, på denna plats, är det alltid viktigt att komma ihåg, vi är alla bröder; höger, vänster, religiösa, sekulära. Vi är alla samma människor. När en terrorist tittar genom fönstret gör han ingen skillnad på oss och separerar oss. Enhet är viktigt, kärlek till Israel är viktigt.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem