Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Allt om den vågade fritagningen av de fyra i gisslan

Gisslan Andrey Kozlov och Almog Meir tillbaka i Israel den 8 juni efter att ha fritagits. (Foto: Flash90)
De hittills okända detaljerna om ett enastående underrättelsearbete inne på Gazaremsan och en välplanerad räddningsoperation som ledde till att Israel lyckades befria fyra gisslan från Hamas.

Londonbaserade The Jewish chronicle är världens äldsta judiska nyhetstidning. Deras journalist Elon Perry har fått ta del av hittills okända detaljer om hur det gick till när det israeliska försvaret lyckades lokalisera och befria fyra israeliska gisslan ur Hamas fångenskap på centrala Gazaremsan. Perry var tidigare kommandosoldat i IDF:s Golanibrigad.

Fullt fokus på gisslan i Nuseirat

Den 12 maj fick Israel information om var fyra personer som tagits som gisslan befann sig i flyktinglägret Nuseirat på Gazaremsan. Från det ögonblicket var hela den israeliska underrättelsetjänsten fokuserad på området 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, för att lokalisera den exakta platsen. En grupp hemliga “Mista’arvim” (agenter som blandar sig med lokalbefolkningen) skickades till den lokala marknaden i Nuseirat. Matti Friedman berättade på en MIFF-kongress om Mistaárvim-agenterna.

De samlade in underrättelser från lokalbefolkningen och kontrollerade information från förhör med tillfångatagna terrorister.

Efter 19 dagars intensivt underrättelsearbete lyckades de få solid och korrekt information om var den israeliska gisslan befann sig. Noa Argamani hölls fången på första våningen i en byggnad och de tre andra gisslan i en annan byggnad, 800 meter bort, på tredje våningen.

Uppgifterna hölls topphemligt

I början av juni fick krigskabinettet informationen, och IDF:s stabschef och chefen för säkerhetspolisen Shin Bet ombads att presentera en räddningsplan. Allt hölls topphemligt. Inte ens de högsta befälhavarna för andra styrkor i Gaza informerades. Medan krigskabinettet diskuterade olika alternativ påbörjades förberedelserna och träningen för räddningsoperationen.

Förklädda i hijab

För att slutligen bekräfta informationen och för att förbereda för operationen skickades en annan grupp till flyktinglägret Nuseirat, där flera kvinnor klädda i hijab och långa svarta klänningar ingick. De låtsades vara två familjer från Gaza som letade efter ett stort hus i Nuseirat och anlände i två billiga gamla bilar lastade med hushållsföremål, madrasser och kläder, som var typiskt för de familjer som fördrivits av kriget på remsan.

När invånarna i Nuseirat frågade agenterna var de kom ifrån och vad de gjorde i Nuseirat, svarade de att de hade flytt från Rafah på grund av “dödlig beskjutning från den israeliska armén”, och ville därför hyra ett hus i området. Sedan pekade de på byggnaden där Noa Argamani hölls fången visade upp en stor summa kontanter. De erbjöd sig att betala tre gånger den gängse hyran. Lokalborna gick med på att hjälpa till och inom tre timmar hittade de ett stort hus på samma gata där Argamani hölls fången, 800 meter från den plats där de andra tre gisslan hölls.

Israeliska agenter på gatorna  

Några dagar senare hade de lärt känna området och den lokala marknaden utan att väcka misstankar. Då började uppdraget att bekräfta platsen där gisslan hölls. De delade upp sig i två lag. Det ena bestod av två kommandosoldater, en man klädd som en typisk Gazabo och en kvinna klädd i en lång svart klänning och hijab. De började vandra nerför gatan mot sjukhuset Al-Auda, med fullständigt självförtroende som om de gick på en gata i Tel Aviv. Noa Argamani hölls fången i ett bostadshus 200 meter från sjukhuset.

För att göra dem ännu mer trovärdiga stannade de då och då till vid stånd längs gatans sidor och visade intresse för produkterna samtidigt som de klagade över den svåra situationen i Gaza. Detta gjordes på flytande arabiska med en perfekt Gaza-accent. Bakom dem gick ytterligare fyra infiltratörer, beväpnade för att ge backup om en “Fauda-liknande” situation skulle uppstå (Fauda på arabiska betyder oväntat kaos).

Samlade in information förklädda

Den andra gruppen bestod av fyra kvinnliga soldater utklädda till typiska arabiska kvinnor (en låtsades vara gravid) med plastpåsar fulla med mat och grönsaker. De gick i två par (en ung muslimsk kvinna får inte gå ensam) mot ett närliggande bostadshus, där de tre manliga gisslan hölls på tredje våningen. Bakom dem gick ytterligare fyra agenter beväpnade för att ge dem uppbackning.

Under tiden stannade fem andra medlemmar av det hemliga teamet kvar i huset för att vakta det och se till att teamen inte hade avslöjats och att inga obehagliga överraskningar skulle vänta dem.

Tre timmar senare kom de två teamen som avtalat tillbaka till det hyrda huset för att bearbeta den information de hade fått. Nu bekräftades att de fyra gisslan hölls i två hem som tillhörde familjer i Gaza och Israel visste nu att de två platserna var korrekta.

Räddningsstyrkans intensiva förberedelser

Regeringen beslutade att agera. Tjugoåtta soldater från “Yamam”, en kommandoenhet som specialiserar sig på att bekämpa terrorister och rädda gisslan, började träna på två specialbyggda modeller som efterliknade de två byggnaderna där gisslan hölls. Efter tre dagars träning informerade befälhavaren för styrkan IDF:s stabschef, Herzi Halevi, som sedan informerade försvarsminister Yoav Gallant, att de var redo att genomföra operationen. Efter att premiärminister Netanyahu hade informerats och fått tillstånd att inleda operationen kunde den fortsätta.

På torsdagskvällen den 5 juni beordrades agenterna att lämna Nuseirat utan att väcka misstankar, men fyra stannade kvar för att hålla ett öga på byggnaderna, så att gisslan inte förflyttades till en annan plats.

Premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Yoav Gallant och minister Benny Gantz under en presskonferens den 22 november. (Foto: Flash90))

Regeringen informerades kvällen innan

Först nu informerades högre israeliska befälhavare och andra regeringsmedlemmar om operationen.

På morgonen lördag den 8 juni började de 28 kommandosoldaterna från Yamam-enheten att ta sig i två grupper mot de två byggnaderna i Nuseirat. För att överraskningsmomentet inte skulle gå förlorat gömde sig soldaterna i två lastbilar.

Strax före klockan 11 anlände kommandosoldaterna med exakt timing till de två målen och inväntade order om anfall. IDF:s flygplan rapporterade att området var “rent”, utan några misstänkta rörelser nära de två byggnaderna.

Informationen och videoövervakningen av gränderna och den 800 meter långa gatan som skilde de två målbyggnaderna åt överfördes direkt till skärmarna i två lednings- och kontrollrum i Israel varifrån operationen övervakades.

Måste räddningsoperationen ställas in?

Men allt hade inte gått enligt planerna. Klockan 10.00 hade chefen för Shin Bet Shin Bet, Ronen Bar, och IDF:s stabschef Herzi Halevi informerat att förhållandena för räddningen inte var optimala på en av de två platser där gisslan hölls.

Detta skulle göra det svårare att komma åt båda platserna samtidigt – en kritisk del av operationen för att förhindra terrorister från att skada gisslan.

Säkerhetscheferna hade en timme på sig att fatta ett beslut. Efter överläggningar beslöt Halevi och Bar för att gå vidare och klockan 10.55 gavs order om att inleda operationen. Vad det var för något problem, har ännu inte avslöjats.

Fallskärmsjägarna anländer till området där Yamamsoldaterna fastnade med den räddade gisslan på grund av massiv fiendeeld och ett fordonshaveri, och säkrar det. (Screenshot från video från kroppskamera)

Räddningsstyrkan attackerar

Exakt klockan 11.00 fick kommandosoldaterna order om att storma båda byggnaderna samtidigt i full samordning, för att förhindra att terroristerna utsatte gisslan och hela operationen för fara.

De israeliska soldaterna eliminerade terroristerna som vaktade Noa Argamani och inom sex minuter hade de räddat henne oskadd från lägenheten. De tog henne sedan till en väntande helikopter som omedelbart flög henne tillbaka till Israel.

Men medan räddningen av Argamani gick smidigt, blev uppgiften att rädda de andra tre gisslan på tredje våningen i den andra byggnaden komplicerad.

Den tidigare gisslan i Gaza, Noa Argamani, återförenas med sin far efter att ha befriats av IDF, den 8 juni 2024. (VIA MAARIV/ 27A)

Hölls fångna av läkare och journalist

De hölls hemma hos läkaren Ahmed al-Jamal, som var Hamasaktivist. Hans son, journalisten Abdullah, bodde också i lägenheten. Båda har därmed brutit mot de internationella krigslagarna.

Några av kommandosoldaterna använde en stege för att ta sig direkt in i rummet där de tre gisslan hölls. Samtidigt gick resten av styrkan in uppför trapporna från byggnadens huvudingång.

30 Hamasterrorister i lägenheten

Men befälhavare Arnon Zamoras team, som bröt sig in i lägenheten i spetsen för styrkan, möttes av massiv eldgivning från ett trettiotal Hamasterrorister i lägenheten. Det var så Arnon Zamora dödades.

Att det fanns 30 terrorister i lägenheten kände de hemliga teamen inte till när de rapporterade informationen om gisslans plats till Israel. Man tror att terroristerna anlände till lägenheten först på morgonen eller kvällen innan, för att förstärka bevakningen av de tre gisslan.

Men de erfarna israeliska kommandosoldaterna lät sig dock inte avskräckas av den dödliga överraskningen och fortsatte beslutsamt att bekämpa terroristerna på nära håll, tillsammans med de andra soldaterna som väntade utanför. De tre gisslan var tvungna att gömma sig i badrummet under striden, skyddade av flera israeliska soldater. Det fanns inget sätt att lämna lägenheten på grund av den massiva oväntade skottlossningen eftersom det kunde äventyra gisslan.

Lång närstrid

Efter en lång strid ansikte mot ansikte lyckades israelerna eliminera alla terrorister i lägenheten. Men under skottlossningen från dussintals vapen inne i den fullpackade tvårumslägenheten träffades Arnon Zamora och låg blödande på golvet, medan tre sjukvårdare och en läkare under kraftig beskjutning arbetade för att försöka rädda hans liv.

Under tiden kom dussintals terrorister ut ur tunnlarna runt byggnaden och började skjuta mot de israeliska soldaterna med maskingevär och raketgevär. Israelerna började ta sig ut ur byggnaden bärande Arnon Zamora på en bår. De sprang genom rökfyllda gränder och den närliggande marknaden som var full av tusentals gazabor, som inte skulle ha tvekat att lyncha dem. De israeliska styrkorna försökte, under konstant beskjutning, ta sig till räddningsfordonet som väntade på dem, men det träffades av två raketgevärsmissiler.

Plan B aktiveras

Befälhavaren för operationen i Israel aktiverade då “Plan B”. Den djärva räddningsplanen, som hade förberetts i förväg, genomfördes under massiv, mycket nära beskjutning från fienden och täcktes av israelisk eld från mark, hav och luft.

Med hjälp av stridsvagnar stormade hundratals soldater från infanteribrigaderna Golani och Givati och fallskärmsjägare till fots in i Nuseirat och utkämpade strider ansikte mot ansikte med Hamas-terrorister, medan marinens fartyg täckte dem från väster och flygvapnets helikoptrar från öster. Eld från luften träffade terroristerna bara tio meter från de israeliska soldaterna.

Förstärkningsstyrkorna och flygvapnet lyckades isolera stridsplatsen, vilket gav en säker flyktväg för huvudstyrkan som eskorterade de sista tre av gisslan.

Gisslan som räddades i en IDF-operation på Gazaremsan den 8 juni: Shlomi Ziv (överst till vänster), Andrey Kozlov (överst till höger), Almog Meir (nederst till vänster) och Noa Argamani.

Våldsamma strider mellan Hamas och IDF

I slutet av de våldsamma och kontinuerliga striderna hade de israeliska soldaterna eliminerat alla väpnade hot på slagfältet.

Hamas hävdar att 274 palestinier dödades under räddningsaktionen på de trånga gatorna i flyktinglägret. IDF uppger dock att 104 palestinier dödades eller skadades – alla var Hamasterrorister eller beväpnade civila som samarbetade med terrororganisationen. Endast en israel dödades – Arnon Zamora.

De tre kidnappade hade hållit huvudet kallt hela tiden och leddes efter striderna till en av de israeliska helikoptrarna som väntade på dem och flög dem till Israel.

Under tiden bombade flygvapnets flygplan byggnaden som kollapsade inom några sekunder.

Soldaterna från specialstyrkorna gick sedan ombord på de andra två helikoptrarna som lyfte tillbaka till Israel. Försöken att återuppliva Arnon Zamora fortsatte under den korta flygningen, men han dödförklarades vid ankomsten till sjukhuset.

Officeraren Arnon Zamora miste livet i räddningsoperationen. (Foto: Israeliska polisen)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem