Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Dag 11

19:26

Hundratals rapporteras dödade i Gazasjukhus

Hundratals människor rapporterades dödade i en explosion på Ahli Arab Hospital i Gaza City rapporterade Hamas hälsoministerium. Samtidigt med explosionen, avfyrades en störtflod av raketer från Gaza mot Israel. 

Raketer som avfyras från Gazaremsan går ofta fel och ett antal egna palestinier har dödats tidigare i sådana incidenter. 

Hamas skjuter raketer från civila områden och har raketförråd i eller nära sjukhus, skolor och moskéer. Hemmagjorda raketer träffar ofta egna byggnader i Gaza. Fler egna palestinska civila dödades av Islamiska jihad än av Israels raketer under striderna 2022.

IDF sa omedelbart att “Vi siktar inte på sjukhus”. Efter en genomgång av videor och faktagenomgång, meddelade man att sjukhuset träffats vid Palestinsk Islamiska Jihads egen raketbeskjutning mot Israel.  

19:12

Gränsövergången Eretz förstörd av Hamas

Gränsövergången mellan norra Gazaremsan och Israel, som använts av tusentals palestinier som fått arbete, sjukvård och dispenser under många år, har förstörts vid Hamas anfall den 7 oktober. Först nu har IDF besiktigat anläggningen.

16:52

Hamas kommendant eliminerad

Hamas kommendant för centrala Gazabrigaden Ayman Nofal har eliminerats av IDF i ett luftangrepp.

14 människor i Hamas ledare Ismail Haniyehs hem i Gaza dödades i ett annat luftangrepp. Själv lever Haniyeh i trygghet i Qatar.

16:01

30 ambassadörer möter skadade på sjukhus

Trettio ambassadörer från europeiska, sydamerikanska och asiatiska länder besöker Ichilov-sjukhuset i Tel Aviv som ett uttryck för stöd till de sårade. “Detta tillåter oss att hålla den bästa sjukvården intakt, i en skyddad (underjordisk) anläggning”, förklarar sjukhusets VD. 

Shirel Gabai blev skjuten i benet när hon gömde sig tillsammans med många andra i ett litet skyddsrum. Hon satt med döda kroppar ovanpå sig tills hon blev räddad.

Tomer Zadik, sa till ambassadörerna ”Jag är en civil som gick på en musikfestival med vänner för att fira kärlek, fred och frihet… Det som hände var en attack mot mänskligheten.”

15:51

Något annat än markoffensiv

“Vi förbereder oss för nästa steg i kriget. Vi har inte sagt vad de kommer att bli. Alla pratar om markoffensiven. Det kan bli något annat”, sa överstelöjtnant Richard Hecht vid träff med reportrar.

13:03

Macron till Israel

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade att han kommer att besöka Israel. Macron har varit en stark försvarare av Israel sedan terrorangreppet mot Israel den 7 oktober. Han har också krävt omedelbar frigivning av den fransk-israeliska gisslan Maya Scham, som visades upp av Hamas på video.

11:15

Tre skadade av beskjutning från Libanon

Förnyad raketbeskjutning från Libanon mot byn Metula skadar tre israeler, som har tagits till sjukhus i staden Safed. De flesta i Metula har evakuerats, liksom i 28 andra israeliska samhällen nära gränsen mot Libanon.

10:42

Gazaremsans utseende också en global fråga

IDF:s talesperson sa efter infiltrationsförsöket att ”Om Hizbollah gör ett misstag, kommer vi att svara med stor kraft. Libanon borde fråga sig om de vill utsätta sig för fara för (att hjälpa) islamiska statens terrorister i Gaza”.

“Kabinettet diskuterar också hur (Gazaremsan) skulle kunna se ut (efter markinvasionen) … det här är också en global fråga, hur situationen kommer att se ut i den här regionen.”

08:57

Terrorister dödade vid gränsen till Libanon

Fyra terrorister som försökte infiltrera norra Israel från Libanon för att lägga ut försåtminor, har dödats med en drönare nära den israeliska byn Hanita.

08:00

Raketer mot Israel

Nya raketanfall från Gaza mot södra Israel efter 11 timmars uppehåll.

07:14

200+ försvarsattacker under natten

Israelisk försvarsstyrkorna IDF slog ut militära mål tillhörande Hamas och Palestinska Islamiska Jihad på Gazaremsan. Även en bank, som använts för att finansiera terrororganisationernas verksamhet förstördes. Fler än 200 attacker genomfördes under natten.

04:52

Biden besöker Israel på onsdag

USA:s president Joe Biden kommer att besöka Israel i ytterligare ett reservationslöst stöd för Israel, som blivit utsatt för ett storskaligt invasionskrig från Hamasregimen på Gazaremsan den 7 oktober. President Biden kommer att stanna i flera timmar, varefter han fortsätter till Jordanien.

Utrikesminister Blinken sa att president Biden kommer använda besöket till att än en gång försäkra om USA:s “solidaritet med Israel” och Washingtons åtagande för den judiska statens säkerhet. Han kommer också att upprepa varningen till andra stater och icke-statliga aktörer att ansluta sig till Hamas krig.

03:43

Besvarad beskjutning mot Hizbollah

I ett svar på Hizbollahs raketanfall under gårdagen mot Israel, besköts militär infrastruktur i Libanon tillhörande den iranstyrda terrororganisationen.

00:53

Hamas fångchef dödad

Chefen för Hamas fångar och gisslan Osama Mazini i Shura dödad i en attack mot hans militära fäste.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem