Search
En bil brinner efter att ha träffats av en missil från en israelisk drönare nära Jenin på Västbanken.

Drönare slog ut terrorcell dagen efter morden på fyra israeler

Tre palestinska terrorister dödades i ett israeliskt drönarangrepp på Västbanken. Terroristerna hade legat bakom flera skjutattacker mot israeler.

Natten till torsdagen dödades tre palestinska terrorister när en israelisk drönare användes för att attackera bilen de satt i. De tre beväpnade terroristerna hade precis skjutit mot en israelisk vaktpost på norra Västbanken.

Det är första gången sedan 2006 som den israeliska försvarsstyrkan (IDF) utför en riktad avrättning på Västbanken. IDF och Shin Bets säkerhetstjänst sa i ett gemensamt uttalande att terroristerna attackerade Jalameh-vaktposten norr om Jenin. Efter attacken sköt en drönare en raket mot terroristernas bil.

Drönare slog ut terrorcell

Terrorcellen ska ha legat bakom ett antal skottdåd i området. De ska bland annat ha skjutit från Västbanken mot städer i norra Israel. En Elbit Hermes 450 drönare användes för att slå ut terroristcellen.

Fyra israeler terrormördade

Drönarattacken kommer dagen efter att terrorister dödade fyra israeler onsdagen den 21 juni, då Elisha Anteman (17), Nachman Mordoff (17), Harel Masood (21) och Ofer Fayerman (64) blev skjutna till döds av palestinska terrorister beväpnade med maskingevär. De attackerade en hummusrestaurang och en bensinstation vid Highway 60 på Västbanken. Fyra andra skadades.

De dödade palestinierna är Suhaib al-Ghoul (27), Muhammad Awais (28) och Ashraf a-Saadi (17). Trots den senares låga ålder var han en aktiv militant i terrorgruppen Islamiska Jihad. Det är inte ovanligt att palestinska terroristgrupper rekryterar barn och unga för krigföringen mot Israel.

Islamiska Jihad och Al-Aqsa Martyrernas Brigade

Även al-Ghoul var aktiv inom Islamiska Jihad, bekräftar terrorgruppen. Han ska ha varit ledare för en lokalavdelning. Awais har identifierats som medlem av den palestinska terrorgruppen Al-Aqsa Martyrernas Brigade.

Tre automatgevär hittades i deras bil efter drönarattacken. Försvarsminister Yaov Gallant hade personligen godkänt attacken.

PA tappar även kontrollen över Västbanken

MIFF har tidigare skrivit om att den palestinska myndigheten (PA) tappat kontrollen över flera städer på Västbanken, särskilt städerna Jenin och Nablus på norra Västbanken. Här finns det gott om illegala vapen och terroristgrupper. Islamiska Jihad och Hamas får allt större inflytande.

Braking the Wave

För att förhindra att dessa städer används som bas för terrorattacker mot civilbefolkningen i Israel har den israeliska försvarsstyrkan haft en pågående antiterroroperation på Västbanken i över ett år.

Enligt säkerhetstjänsten Shin Bet har Israel lyckats avvärja 375 stora terrorattacker hittills i år, inklusive 300 planerade skjutningar.

Samtidigt har palestinska terrorister genomfört 147 betydande terrorattacker som skjutningar, bombdåd, hit-and-runs och kidnappningar i Israel och Västbanken hittills i år. Av dessa är 120 skjutattacker.

25 dödade israeler av terror

Sedan nyår har 25 personer dödats i palestinska terrorattacker. Dessutom har dussintals skadats, många för livet. På den palestinska sidan har över 130 människor dödats sedan nyår. De allra flesta har varit militanta som har dödats i strider med israeliska soldater, men civila som hamnat i skottlinjen – och under andra omständigheter – har också dött.

Suhaib al-Ghoul (27), Muhammad Awais (28) och Ashraf a-Saadi (17) dödades i drönarattacken.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram