Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Beväpnade män övertar kontrollen från PA på norra Västbanken

Nablus (Foto wikimedia commons)
I en analys i Jerusalem Post förklarar den arabisk-israeliske journalisten Khaled Abu Toameh varför beväpnade unga män tar kontrollen över två stora arabiska städer, som civilt ska styras av den palestinska myndigheten med hjälp av reguljära polisstyrkor.

Den palestinska myndigheten (PA) tappar snabbt kontrollen över norra Västbanken (Samarien), där hundratals beväpnade män, som tillhör det regerande Fatah-partiet och Palestinian Islamic Jihad (PIJ), har ökat sin verksamhet de senaste månaderna.

Beväpnade palestinska grupper

Attackerna mot bosättare, IDF-soldater och israeliska byggnader har blivit allt fler. Det är oftast beväpnade män från Fatahs och PIJ:s beväpnade flyglar, al-Aqsamartyrernas och Al-Quds som ligger bakom oroligheterna. De är baserade i byar runt städerna Nablus och Jenin.

Palestiniernas uppfattning

Den palestinska allmänheten fortsätter att se beväpnade män som “hjältar” som är redo att offra sina liv för den palestinska sakens skull. De betraktas som folkets försvarare, medan PA:s ledare och säkerhetsstyrkor fördöms som korrupta “förrädare” för samarbete med Israel.

Intern palestinsk kritik

“Det finns en känsla av att den palestinska myndigheten inte längre har kontroll”, sa en palestinsk akademiker från Ramallah. “Det finns för många beväpnade män och ligister som agerar som om de har ansvaret.”

Varför ingriper inte PA?

“Många av dessa beväpnade män tillhör Fatah, och det är därför de behandlas som om de är en del av den palestinska säkerhetsapparaten”, påpekade akademikern. “[PA] President [Mahmoud] Abbas är rädd att dessa män kommer att vända sig mot honom om han beordrar ett tillslag mot dem. Han har heller ingen anledning att stävja dem så länge de inte utgör ett hot mot hans regim.”


En del palestinier är oroade över ett stort antal beväpnade män som patrullerar deras gator och ersatt PA:s säkerhetsstyrkor. De senaste veckorna har många palestinier klagat över anarki och laglöshet, särskilt i Jenin och Nablus.

Den arabisk-israeliske journalisten KKaledh Abu Toameh vid MIFF:s årskongress i september 2021 i Kristiansand. (Foto privat)

Inre stridigheter

Den senaste veckan sköts en pensionerad säkerhetstjänsteman och hans son i Nablus samt en tidigare vice premiärminister i PA-regeringen. 

Förra månaden utbröt sammandrabbningar vid universitetet i Nablus mellan Fatah- och Hamas-anhängare och minst 23 palestinier skadades av skott i Nablus och Jenin.

PA upplevs som svag

På söndagen hotade PA:s ledning Israel med att återigen stoppa säkerhetssamordningen och avbryta alla undertecknade avtal med den judiska staten. Hotet kom kort efter att IDF dödade två beväpnade män i Gamla stan i Nablus. Många palestinier tog inte detta hotet på allvar eftersom PA i Ramallah talat om att bryta alla sina band med Israel, men inte gjort det.   

PA utsätts också för ökande kritik för att de inte har beordrat sina säkerhetsstyrkor att konfrontera IDF-soldater under deras räder efter terrorister på Västbanken.

PA tappar kontroll

PA är redan under attack av många palestinier för att de vägrar att stoppa säkerhetssamordningen med Israel. Närvaron av beväpnade män på gatorna i Nablus och Jenin bekräftar PA:s svaghet, som är medvetna om att de inte kan avväpna de okontrollerade grupperna. 

De väpnade männen från Fatah och PIJ har nu även spridit sig till stora delar av Ramallah, där de snart också befaras bli stadens de facto sheriffer.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem