Raketangrepp från Gazaremsan mot södra Israel. (Arkivfoto: IDF)

Fler än 60 raketer avfyrade mot Israel

Raketlarmen tjuter på fredagskvällen i stora delar av södra och centrala Israel. Terrorgruppen Palestinska Islamiska Jihad säger att de ligger bakom.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

På fredagskvällen gick raketlarmen på flera platser i södra och mellersta Israel. Under kvällen har terrorister på Gazaremsan avfyrat ett stort antal raketer mot flera israeliska städer. Missilförsvaret Iron Dome lär ha skjutit ner de flesta inkommande missilerna. Inga personskador har ännu rapporterats.

Islamiska Jihad hotar med upptrappning

En talesperson för Gaza-baserade Palestinska Islamiska Jihad (PIJ) säger att de ligger bakom nattens raketattack och att detta “är bara början”. Israels premiärminister Yair Lapid säger att de har nolltolerans mot attacker från Gaza och att Islamiska Jihad är en Iranstödd terroristgrupp som vill utplåna Israel.

Bakgrunden till striderna

Under våren 2022 utfördes ett stort antal terrorattacker, som var planerade, uppmuntrade eller utförda av Hamas och Palestinska Islamiska Jihad (PIJ). Detta ledde till ett intensivt israeliskt arbete mot de båda terrororganisationernas fästen runt Jenin och Hebron.

Ett stort antal terrorister och misstänkt anhölls och stora vapenbeslag gjordes. Våldsamma skottlossningar från beväpnade palestinier ledde till ett flertal dödade palestinier, men antalet terrorattacker mot civila israeler minskade drastiskt.

I måndags den 1 augusti arresterades PIJ-ledaren Bassam al-Saadi i Jenin, vilket utlöste upplopp och hot om en storskalig vedergällning.

Det var tecken på en nära förestående attack, som nu lett till en föregripande attack mot terrorledaren Tayseer Jabari på Gazaremsan, sa premiärminister Yair Lapid och försvarsminister Benny Gantz.

Israeliska försvaret angrep terrorledaren

Under fredagen attackerade de israeliska försvarsstyrkorna attackerat ett antal mål som tillhör den palestinska terrorgruppen PIJ på Gazaremsan. Ett 15-tal terrorister, inklusive terrorledaren Tayseer Jabari i Islamiska Jihads norra Gaza division dödades. Jabari var ansvarig för beslut om ett flertal terrorattacker mot civila israeler. En terrorgrupp som förberedde en anti-tankmissilattack slogs också ut, enligt israeliska försvaret IDF.

Raketattacken mot Israel

Enligt Islamiska Jihad har nu över 100 raketer avfyrats mot Israel, men det israeliska försvaret sa vid 20:40 svensk tid att antalet är 60 raketer.

 

Som ett resultat av oroligheterna har Israel satt reservstyrkor i beredskap och särskilda försiktighetsregler har införts upp till 80 km från Gaza. I Tel Aviv har de öppnat offentliga bombskydd.

Israeliska administrationen hoppas att kunna hålla Hamas utanför denna konflikt, eftersom de inte har bevis för att Hamas har varit inblandade denna gång, enligt Times of Israel.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram