Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Hamas vägrar att låta civilbefolkningen fly

En konvoj av israeliska stridsvagnar utplacerade vid gränsen till Gazaremsan. Allt tyder på att en markoperation är nära förestående. (Foto: Flash90)
Israel ber invånarna i Gaza City att fly, men Hamas tvingar dem att stanna kvar som mänskliga sköldar.

Den israeliska försvarsstyrkan (IDF) ber alla invånare i norra delen av Gazaremsan att fly söderut. Allt tyder på att Israel snart kommer att inleda en stor markoperation mot Gaza City, där Hamas har mycket av sin militära kapacitet. 

Terrororganisationen Hamas har startat ett krig mot staten Israel och deras militära operationer styrs från Gaza City. Evakueringen är för din egen säkerhet. Du kommer att kunna återvända till Gaza City först efter att vi har meddelat det, säger IDF i ett meddelande till invånarna i området.

De varnar också för att närma sig gränsstängslet mot Israel.

Enligt FN har 340 000 invånare på Gazaremsan varit internt fördrivna sedan Israel förklarade krig mot Hamas, efter att terrorgruppen dödade över 1 300 israeler och internationella medborgare lördagen den 7 oktober. Upp emot 200 människor har kidnappats. 

Enligt FN har 340 000 invånare på Gazaremsan varit internt fördrivna sedan Israel svarat på Hamas storskaliga krigsangrepp mot Israel.

IDF: evakuera, undvik Hamas

Nu uppmanar Israels försvar (IDF) de kvarvarande invånarna i norra delen av Gaza att flytta söderut för sin egen säkerhet. IDF säger att Hamas-terrorister gömmer sig i underjordiska tunnlar och i byggnader med civila, som därmed blir legitima mål. De ber civila att undvika att användas som mänskliga sköldar av Hamas. 

– Vi uppmanar alla civila i Gaza City att evakuera sina hem och flytta söderut för sin egen säkerhet och skydd, säger IDF. De har också publicerat kartor som visar områden dit boende kan fly.

Hamas håller kvar civila

Den palestinska terrorgruppen, å andra sidan, ber människor att stanna i sina hem. De säger att Israels varningar bara är propaganda. Hamas är känt för att försöka tvinga sina medborgare att ignorera varningar från Israel. Hamas strategi är att få så många civila dödsfall som möjligt. Detta ligger i det cyniska konceptet för jihadisternas martyrskap och ska försvaga Israels rykte och öka viljan att offra sina liv för islamismen.

Den israeliska nättidningen Times of Israel har pratat med invånare på Gazaremsan som säger att Hamas vägrar att evakuera civilbefolkningen. 

– När de ser folk gå till sina bilar för att evakuera tvingar de tillbaka dem till sina hem, säger en palestinsk invånare i Gaza City.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem