Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ingen svält på Gazaremsan – IPC erkänner fel beräkning

Volontärer delar ut varm mat till palestinier i centrala Gazaremsan den 13 juni. (Foto: Flash90)
Den FN-anslutna organisationen säger att deras varningar om svält visade sig vara felaktiga. Mer nödhjälp kommer in än vad de trodde.

Det fick stor uppmärksamhet i media när den FN-anslutna organisationen Integrated Food Security Phase Classification (IPC) i mars varnade för att en fullskalig hungersnöd skulle bryta ut i Gazaremsan i juli 2024.

Nu erkänner organisationen att de hade fel. Det blev ingen hungersnöd.

I en studie som organisationen publicerade tisdag 25 juni slår IPC fast att de tidigare uppskattningarna av hur mycket mat som skulle komma in i Gazaremsan visade sig vara felaktiga, skriver Times of Israel. Tillgången på mat till den palestinska enklaven har ökat under de senaste månaderna, och inte minskat, som de tidigare antagit.

Ingen hungersnöd

Den nya rapporten från IPC lyder:

“I detta sammanhang tyder de tillgängliga bevisen inte på att det för närvarande finns en hungersnöd.”

IPC påpekar att de inte har funnit några bevis för att dödsfall på grund av hungersnöd har nått nivån av svält. De har inte publicerat några uppgifter om hur många människor som kan ha dött av svält.

Den nya rapporten kommer också med en dramatisk minskning av andelen av befolkningen som de tidigare sagt befann sig på nivå 5 (katastrof) och nivå 4 (akut) när det gäller osäker livsmedelsförsörjning.

Osäker tillgång till mat

Trots detta finns det fortfarande flera hundra tusen människor på Gazaremsan som upplever en osäker livsmedelsförsörjning, det vill säga att de inte har säker tillgång till den mat de behöver.

Även om varningarna om svält i juli var felaktiga, och att färre och färre människor befinner sig i akut livsmedelsfara, påpekar IPC att det fortfarande finns en “hög och ihållande risk för hungersnöd i Gaza” och att “extremt mänskligt lidande” pågår.

Den nya rapporten kan få stor betydelse, eftersom anklagelser om hungersnöd på Gazaremsan har varit en viktig del av anklagelserna mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

ICC:s åklagare Karim Khan har anklagat de israeliska ledarna “för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten”, främst på grund av anklagelser om att inte tillräckligt med hjälp har kommit in till civilbefolkningen. IPC:s rapport stöder delvis den anklagelsen.

Det är i slutändan upp till en panel av domare i ICC om de ska utfärda arresteringsorder för Netanyahu och Gallant. En talesperson för ICC vill inte säga om den nya rapporten från IPC kommer att påverka domstolens beslut.

I maj visade en studie att tillräckligt med mat anlände till Gaza.

Sedan kriget började har över 38 000 lastbilslaster med över 716 000 ton nödhjälp passerat över gränsen till Gazaremsan.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem