Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel har fört in över 500 000 ton katastrofbistånd till Gaza

USA:s utrikesminister Antony Blinken vid gränsövergången Kerem Shalom den 1 maj. (Foto: USA:s utrikesdepartement)
Sedan oktober har Israel kontrollerat och överfört över 500 000 ton bistånd till civila på Gazaremsan. Det motsvarar över 26 000 lastbilslaster med gods. Nödhjälpen har ökat kraftigt under de senaste veckorna.

I april anlände i genomsnitt 271 lastbilslaster per dag med nödhjälp. Av dessa utgjorde 198 livsmedel. Det är betydligt mer än vad som kom in innan kriget bröt ut. I september förra året anlände i genomsnitt 73 lastbilslaster med mat per dag.

Nu är det nästan tre gånger så mycket. Och detta trots att Hamas, som styr Gazaremsan, förklarade krig mot Israel i och med massakrerna den 7 oktober.

Det mesta av hjälpen kommer i form av mat, men det ingår också tält, vatten, mediciner och annan utrustning. Samt bränsle och gas för spis.

Under de senaste månaderna och veckorna har Israel vidtagit ett antal åtgärder för att öka kapaciteten för bistånd som kontrolleras och överförs till Gaza. Nyligen öppnades gränsövergången Erez norr om Gazaremsan för nödhjälp. Detta var en gränsövergång som tidigare endast användes för passerande människor.

 

Nya korridorer för bistånd från Jordanien och genom Israel har också upprättats, vattenledningar har reparerats från Israel till Gaza och nödhjälp kan anlända via den israeliska hamnen Ashdod.

Dessutom bygger USA en tillfällig pir utanför Gazas kust som kostar flera miljarder kronor att ta emot nödhjälp sjövägen.

Men även om mängden nödhjälp har ökat kraftigt de senaste månaderna har det funnits utmaningar med att distribuera hjälpen. I vissa fall har FN och andra hjälporganisationer misslyckats med att tillhandahålla mer än hälften av det bistånd som har kommit in i Gaza. Dessutom stjäls en stor del av biståndet av Hamas och andra väpnade grupper.

Onsdag 1. mai besøkte USAs utenriksminister Antony Blinken den israelske grenseovergangen Kerem Shalom, hvor mesteparten av nødhjelpen blir kontrollert og overført. Der sa Blinken at det hadde vært en stor fremgang i den humanitære innsatsen, men at behovet fortsatt er stort.

Blinken gjorde också ett kort besök på kibbutzen Nir Oz, där 38 invånare dödades och 72 kidnappades till Gaza under massakern för 209 dagar sedan. MIFF besökte samma kibbutz i januari.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem