Search
Vänner och familj på begravningen av Ori Izhak Iluz, som sköts ihjäl vid den egyptiska gränsen den 3 juni. (Foto: Flash90)

Israel tog farväl av de tre dödade soldaterna: – En obegriplig förlust

Tusentals tog farväl av Lia Ben Nun (19), Ori Yitzhak Iluz (20) och Ohad Dahan (20). De tre soldaterna dödades av en egyptisk polis.

Tusentals visade sig för att ge respekt till de tre israeliska soldater som dödades vid den israelisk-egyptiska gränsen när de begravdes söndagen den 4 maj. De tre dödades av en egyptisk polis som sköt dem efter att ha infiltrerat Israel från Egypten dagen innan.

Lia Ben Nun (19) begravdes på militärkyrkogården i Rishon Lezion, Ori Yitzhak Iluz (20) begravdes på militärkyrkogården i Safed medan Ohad Dahan (20) begravdes på militärkyrkogården i Ofakim. De tre dödade soldaternas kistor var draperade med den israeliska flaggan.

De tre soldaterna tjänstgjorde i en bataljon av soldater av blandad kön med uppgift att bevaka den israelisk-egyptiska gränsen.

Ben Nuns syster Ofir beskrev sin syster på begravningen «som en solstråle».

– Jag kan inte acceptera att hon inte kommer tillbaka och det hon gått igenom. Tack för att du har varit min syster i 19 år. Vaka över oss från ovan, sa Ofir i begravningen, som betonade att hans syster älskade militärtjänst.

Parlamentets talman, Amir Ohana, representerade regeringen under begravningen. Han sa att Lia “är en hjälte som dog för att skydda sitt hemland” och att “hon dog och gav oss andra fred och säkerhet”.

I Ofakim, där Dahan begravdes, sa hans befälhavare att Dahan “var ett exempel för alla andra soldater”. Dahan var tillsammans med en grupp soldater som stoppade den egyptiske polisen. I skjutningen som följde dog både han och terroristen.

– Du visade vilken krigare och hjälte du var. Din död är en obegriplig förlust, sa överste Ido Sa’ad vid begravningen.

Vid begravningen av Ori Izhak Iluz talade Aviad Gadasi, ställföreträdande befälhavare för Paran-bataljonen. Han beskrev Iluz som “jordens salt”.

– Som ledare var du älskad och omtyckt av alla. Du var lojal mot uppgifterna och utförde dem efter bästa förmåga. Vi har fortfarande svårt att förstå nyheterna som drabbat oss. Även om du inte längre finns med oss ​​kommer ditt minne alltid finnas med oss. Vila i frid, din hjälte, sa Gadasi.

Förre premiärministern Naftali Bennett var närvarande vid begravningen.

Den israeliska försvaret (IDF) säger att de utreder händelsen i fullt samarbete med den egyptiska armén. För närvarande tyder utredningen på att den egyptiske polismannen infiltrerade Israel genom en liten port i gränsstängslet som används av IDF för att korsa gränsen vid behov, i samordning med den egyptiska armén.

Egypten har identifierat den polisman som blivit terrorist som 22-årige Mohamed Salah Ibrahim. Han bar på en kopia av Koranen, en kniv och sex magasin med kulor när han stoppades. Det tyder på att han hade planer på att genomföra ännu fler attacker. Det misstänks inte att han samarbetat med någon.

Man tror att egyptiern smög sig fram till en israelisk vaktpost vid gränsen och sköt två israeliska soldater någonstans mellan klockan 06 och 07 på morgonen. Efter att soldaterna inte svarat på radiosamtal hittades de döda vid vaktposten vid 09:00-tiden.

Terroristen upptäcktes senare med hjälp av en drönare flera kilometer inne på israeliskt territorium. Där sköts han och dödades i en skjutning med israeliska soldater, där även Ohad Dahan miste livet.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram