Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israels längsta krig sedan dess upprättande

Israeliska soldater inne på Gazaremsan. Bilden publicerades den 28 januari 2024. (Foto: IDF)
Inte sedan frihetskriget 1948 har Israel varit inblandat i ett så utdraget krig. Och Gaza-kriget är förmodligen inte över inom den närmsta tiden.

Samtidigt som förhandlingar pågår om en ny vapenvila och frigivning av gisslan fortsätter de hårda striderna på Gazaremsan mellan Israels försvarsstyrkor (IDF) och Hamas. Kriget mot Hamas har nu pågått i 122 dagar. Inte sedan frihetskriget 1948 har Israel utkämpat ett så utdraget krig.

Även om detta krig sannolikt inte kommer att pågå så länge som kriget 1948 (20 månader), har det nu varat längre än Libanonkriget 1982 (116 dagar) och betydligt längre än andra Libanonkriget 2006 (34 dagar), Yom Kippurkriget 1973 (19 dagar) och Sexdagarskriget 1967 (sex dagar).

Inget slut i sikte

Det pågående kriget mot Hamas har för närvarande inget slut i sikte. Även om en vapenvila och frigivning av israeliska gisslan förhandlas fram, betonar Israel att en sådan paus bara är tillfällig och att kriget inte kommer att sluta förrän Hamas har avlägsnats från makten på Gazaremsan. 

Israeliska politiska och militära ledare har sagt att kriget kan pågå hela 2024.

Nästan hela Hamas militära kapacitet på norra delen av Gazaremsan har förstörts i samband med kriget. Den israeliska försvarsstyrkan säger att de snart också kommer att ha full kontroll över Khan Younis längre söderut på remsan.

Svårare att erövra terrortunnlarna

Rafah, i södra delen av Gazaremsan, kommer sannolikt att bli nästa område som IDF kommer att flytta in i. Detta är det sista stora stadsområdet där israeliska soldater inte har tagit kontroll. Men även om IDF skulle få kontroll över hela Gazaremsan på marknivå, har Hamas fortfarande stor kapacitet kvar i sina underjordiska anläggningar av tunnlar.

 Även om Israel har förstört delar av det upp till 720 kilometer långa nätverket av tunnlar är de flesta fortfarande intakta. Det är i dessa tunnlar som Hamas ledning gömmer sig. Det är också här de israeliska gisslan hålls fångna.

Således kommer kriget mot Hamas inte nödvändigtvis att vara över, även om Israel skulle besegra Hamas militära kapacitet ovan jord.

Soldater från Givati-brigaden opererar i Khan Younis. Bilden publicerades den 4 februari. (Foto: IDF)

Det utdragna kriget mot Hamas började den 7 oktober efter att omkring 3 000 terrorister stormade in i Israel den 7 oktober och massakrerade över 1 200 människor, skadade tusentals och kidnappade över 250 gisslan. Det finns fortfarande över 130 gisslan kvar på Gazaremsan. 

Det var den största massakern på judar sedan Förintelsen och den dödligaste attacken i Israels historia. Hamas har hotat att upprepa massakrer som den 7 oktober om och om igen tills Israel utplånats. Det är därför Israel säger att Hamas måste avlägsnas. 

Sedan Israel ryckte in i enklaven för att avlägsna Hamas har 225 israeliska soldater förlorat sina liv i striderna.

Över 10 000 terrorister har dödats

Enligt Hamas har över 25 000 palestinier dödats i kriget. Dessa siffror har inte verifierats och skiljer inte mellan stridande och civila. Enligt IDF har minst 10 000 terrorister från Hamas, Islamiska Jihad och andra terroristgrupper dödats i striderna. 

Siffrorna för Hamas skiljer inte heller mellan dem som dödats i israeliska attacker och de som dödats av Hamas felskjutna raketer. Av de mer än 11 ​​000 raketer som avfyrats mot Israel har omkring 2 000 exploderat inne i Gazaremsan.

Till exempel fick Israel skulden för att ha dödat flera hundra människor utanför ett sjukhus i Gaza City. Även svensk media var snabba med att skylla på Israel, men det visade det sig att det var en felskjuten raket från Hamas eller Islamiska Jihad som hade träffat sjukhusområdet.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem