Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ledaren för ny terrorgrupp dödad, bombfabriken förstörd av IDF

Det finns tydliga spår av gatustriderna mellan israeliska soldater och palestinska terrorister i Nablus den 25 oktober. (Foto: Flash90)
– Det kommer att sluta dåligt för alla dem som planerar terror mot Israel, säger premiärminister Yair Lapid.

Ledaren för den nya terrorgruppen Lions Den, “Lejonens lya”, och fyra andra högt uppsatta medlemmar dödades på tisdagskvällen i strider med israeliska specialstyrkor under en räd i staden Nablus på Västbanken.

Bomdfabrik förstörd av IDF

Under razzian förstördes terrorgruppens bombfabrik. Utöver de fem dödade skadades över 20 palestinier, flera av dem allvarligt. Inga israeliska soldater ska ha skadats i insatsen, som ledde till kraftiga skottlossningar på gatorna mellan soldaterna och militanta palestinier.

Enligt palestinska medier har de israeliska försvarsstyrkorna (IDF) avfyrat en pansarvärnsmissil mot en av byggnaderna där de beväpnade terroristerna vistades. En bil ska även ha exploderat i samband med insatsen som ska ha lett till att en person dödades, skriver Jerusalem Post.

Terrorgruppens ÖB dödad

De dödade har identifierats som Wadee al-Houh, som var överbefälhavare för terrorgruppen Lions Den, Mishaal Zahi Baghdadi (27), Hamdi Sharaf (35), Ali Antar (26) och Hamdi Qayyim (30).

De israeliska specialstyrkorna, som bestod av medlemmar av Yamam-polisens antiterroristenhet och medlemmar av säkerhetstjänsten Shin Bet, slog till mot ett gömställe i Nablus som var terroristgruppens bombfabrik.

– Israel kommer aldrig att avskräckas från att göra det som behövs för vår säkerhet. I samma ögonblick som de skadar oss, israeliska soldater och israeliska civila, vet de att det kommer att sluta illa. De som planerar terrorattacker mot Israel, deras öde kommer att sluta bittert, säger premiärminister Lapid.

Ytterligare en terrorist dödad

Operationen, som baserades på specifika underrättelser, ägde rum mindre än 48 timmar efter att en annan senior medlem av terrorgruppen, Tamer al-Kilani, dödades i en explosion i Gamla stan i Nablus.

Även om Israel inte har kommenterat denna händelse, anklagar palestinierna Israel för “likvidering”. De hävdar att en kollaboratör fäste sprängämnen på en motorcykel som detonerade när al-Kilani passerade.

Offer för terrorn

Den nya terrorgruppen Lions Den har legat bakom en rad terrorattacker mot israeliska civila och soldater de senaste veckorna. De låg bland annat bakom attacken där den 21-årige stabssergeanten Ido Baruch blev skjuten till döds.

19 dödade i terrorvåg

Sedan en våg av terror inträffat mellan 22 mars och 5 maj, där 19 personer dödades, har israeliska soldater genomfört många räder mot misstänkta terrorister på Västbanken. Det är särskilt i städerna Jenin och Nablus som operationerna har genomförts. I dessa städer har den palestinska myndigheten mer eller mindre tappat kontrollen, så att terrorister har fått fritt spelrum.

Inga fristäder för terorister

Israels försvarsminister Benny Gantz säger att de inte kommer tillåta att städer på Västbanken blir en fristad för terrorister som planerar terror mot Israel. Han säger att den israeliska antiterroroperationen kommer att fortsätta.

– Vi kommer att fortsätta att agera mot alla som försöker skada medborgarna i Israel, var och när det är nödvändigt, säger Gantz.

De flesta dödade är militanta

Över 100 palestinier har dödats i strider med israeliska soldater i samband med antiterroroperationerna hittills i år. De allra flesta har varit beväpnade militanta, men civila som hamnat i korselden har också dödats.Även flera israeliska soldater har dödats i striderna, men de allra flesta operationer har genomförts utan israeliska dödsfall.

Flera terrorgrupper har lovat hämnd efter nattens razzia i Nablus.Videor på sociala medier visar några av de hårda gatustriderna.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem