Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Stora bränder efter raketattack

Lågor hotar den israeliska staden Kiryat Shmona på gränsen till Libanon den 3 juni 2024. (Foto: Flash90)
Stora bränder i norra Israel efter raketattacker från Hizbollah.

På tisdagsmorgonen kämpade israeliska brandmän fortfarande mot lågorna i norra Israel, efter att flera stora bränder bröt ut på måndagen till följd av raketattacker från terrorgruppen Hizbollah. De flesta bränderna är nu under kontroll.

Israels brand- och räddningstjänst säger att över 30 grupper av brandmän har kämpat mot lågorna under natten. Flera av huvudvägarna i Galileen har stängts av på grund av bränder och släckningsarbete.

Det råder just nu en värmebölja i området, vilket gör att lågorna sprider sig snabbt.

Ingen uppges ha svävat i direkt livsfara på grund av bränderna, men brandmännen har arbetat hårt för att rädda samhällen och fastigheter.

Flera personer har vårdats på sjukhus för att ha andats in rök.

I Kiryat Shmona, Israels nordligaste stad, kämpade brandmän för att rädda hem. Minst ett hem ska ha tagits över av lågorna. Stora delar av stadens drygt 22 000 invånare har evakuerats det senaste halvåret på grund av hotet från Hizbollah.

Sedan den 8 oktober har den Iranstödda terrorgruppen Hizbollah avfyrat flera tusen raketer mot norra Israel från södra Libanon. 10 civila israeler och 14 israeliska soldater och reservister har dödats i attackerna.

På den libanesiska sidan har 328 medlemmar av Hizbollah dödats i israeliska attacker, enligt terrorgruppen själv. Dessutom har 62 medlemmar av andra terroristgrupper, en libanesisk soldat och dussintals civila mist livet.

Israel har sagt att man vill ha en diplomatisk lösning på konflikten, men att man om nödvändigt kommer att gå till fullskaligt krig mot Hizbollah för att återställa säkerheten i norra delen av landet. Tiotusentals israeler har fördrivits från sina hem. Ingen vet när de kommer att kunna återvända hem.

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem