Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Striderna i Jenin visar att Iran vill sätta hela Västbanken i lågor

Tungt beväpnade terrorister från Islamiska Jihad under en samling i Jenin på Västbanken. (Foto: Flash90)
Den iranska regimen använder den iranskstödda terrorgruppen Islamic Jihad för att destabilisera området.

Flera vägbomber, kraftiga skottlossningar, sju skadade soldater och en stridshelikopter visar för första gången på 20 år att situationen är på väg att ta sig ur kontroll i den palestinska staden Jenin på Västbanken. Och bakom mycket av oroligheterna finns den iranska regimen.

De senaste månaderna har Iran försökt hota Israel på flera fronter. Nu använder de även den palestinska terrorgruppen Islamiska Jihad, som stöds och finansieras av Iran, för att skapa oro och instabilitet på Västbanken, skriver Seth J. Frantzman i Jerusalem Post

Den iranska regimen och regimens media publicerar rutinmässigt artiklar som antyder att Israel skulle vara försvagat internt och att hot från de iranskstödda terrorgrupperna Hizbollah och Islamiska Jihad kan destabilisera Israel.

Det som skulle vara en rutinoperation måndagen den 19 juni för att gripa två misstänkta personer utvecklades till stora sammandrabbningar. Inte sedan den andra intifadan hade stridshelikoptrar setts skjuta raketer mot mål på Västbanken. Tiden får utvisa om detta eskalerar ytterligare.

Det är i alla fall uppenbart att vägbomber och stora mängder illegala vapen i händerna på terrorister utgör ett stort och allvarligt problem för Israel.

Oavsett vilket övervakar Iran noga resultatet av denna sammandrabbning. De har under lång tid försökt destabilisera Jenin, skapa ett maktvakuum och sedan fylla vakuumet med vapen. Den palestinska myndigheten har tappat kontrollen över stora delar av staden.

Staden präglas nu av laglöshet och ständig ökning av våldsamma terrorgrupper. 

De senaste månaderna har det kommit rapporter om att Iran försöker smuggla in stora mängder vapen till Västbanken, för att destabilisera regionen och lägga grunden för att kunna hota Israel från flera fronter.

Sedan tidigare förser Iran terrorgrupper med vapen och pengar för att hota Israel från bland annat Gazaremsan i söder, Libanon i norr och Syrien i öster.

Nyligen var Iran värd för Saudiarabiens utrikesminister och Irans president på en resa till Sydamerika. Iran känner sig allt starkare, men Israel står fortfarande i vägen. Därför vill de ha instabilitet och oroligheter i Jenin och resten av Västbanken för att försvaga och hota Israel. Och de kommer att använda sina anhängare som Islamiska Jihad i ett försök att uppnå detta.

Beväpnade palestinier skjuter mot israeliska soldater i staden Jenin den 13 maj 2022. (Foto: Flash90)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem