Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

“Vi är redo att skicka ett starkt svar till Hizbollah”

Israelisk artillerield mot Hizbollahs positioner i södra Libanon i januari 2024. (Foto: Flash90)
Ett fullskaligt krig mot Hizbollah verkar komma allt närmare.

Under ett besök i de krigshärjade områdena i norra Israel på onsdagen sade premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel är förberett för “ett extremt kraftfullt svar” på de många raketattackerna från Hizbollah.

– Den som tror att vi bara kommer att sitta på händerna medan de försöker skada oss tar helt fel, sade Netanyahu under ett besök i staden Kiryat Shmona.

Netanyahu besökte staden bara några timmar efter att brandmän hade fått kontroll över en rad bränder i området, som orsakades av raketer och drönare som avfyrats av den Iranstödda terroristgruppen i södra Libanon. I 48 timmar rasade bränder som hotade städer och samhällen i norra Israel.

Sedan den 8 oktober har Hizbollah nästan dagligen attackerat norra Israel, men de senaste dagarna har situationen eskalerat ytterligare.

Netanyahus uttalande om “ett extremt starkt svar” kommer dagen efter att chefen för de israeliska försvarsstyrkorna, Herzi Halevi, sa att Israel var nära att fatta ett beslut om hur man ska hantera de dagliga attackerna från den libanesiska sidan.

Omkring 60 000 invånare i norra Israel är internflyktingar på grund av hotet från Hizbollah. De vet inte när de kan återvända hem. 10 civila israeler och 15 soldater och reservister har dödats i attacker från Libanon sedan den 8 oktober.

Tidigare på onsdagen höjde den israeliska regeringen antalet reservister som den israeliska försvarsmakten kan kalla in vid behov från 300 000 till 350 000. Det har spekulerats i att Israel kommer att inleda en stor militär operation mot Hizbollah under juni, men enligt Times of Israel handlar expansionen främst om operationerna i Gaza och inte direkt kopplad till fronten i norr.

Netanyahu inspekterar Kiryat Shmona vid gränsen till Libanon den 5 juni 2024. (Foto: GPO)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem