Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Islamska partiet Ra’am: Israel ska förbli judisk

Mansour Abbas, ledare för partiet Ra'am, som sitter i Israels regering. (Foto knesset.gov.il)

Arabiska partier har tidigare ansett att Israel inte borde vara en judisk stat.

“Staten Israel föddes som en judisk stat, och den kommer att förbli en”, sa Mansour Abbas, ledaren för partiet Ra’am (United Arab List) på tisdagen vid en konferens med den hebreiska ekonomiska tidningen Globes, enligt The Jerusalem Post.

Uttalandet av Abbas i en intervju med Channel 12-analytikern Muhammad Magadli anses historisk, eftersom det skiljer sig mycket från synen på arabiska partier fram till nu.

Arabiska partiers synpunkt tidigare har varit att Israel borde vara en stat för alla sina medborgare, inte en judisk stat. Arabiska partier har stött en ändring av lagen om ”återvändande” av ättlingar till palestinska flyktingar, för att göra det lättare för araber att flytta till Israel och få majoritet.

Abbas gjorde ett liknande uttalande förra månaden på arabiska till mediet Kul al-Arab.Den arabiske Knessetmedlemmen Sami Abou Shehadeh svarade med att anklaga Abbas för att “ha en splittrad personlighet” och att göra motsägelsefulla uttalanden på hebreiska och arabiska.

Samtidigt träffades inrikesminister Ayelet Shaked (från partiet Yamina) och Ra’am-medlemmen Waleed Taha för första gången på flera veckor sent på tisdagskvällen, i ett försök att lösa meningsskiljaktigheter. Finansminister Avigdor Liberman (partiet Yisrael Beytenu) medlade mellan Shaked och Taha.

Taha har bojkottat röstningen i Knessets plenum för att protestera mot uttalanden som Shaked har gjort om sitt lagförslag, som skulle koppla upp över 50 000 illegalt byggda arabiska hem till det nationella elnätet. Med en knapp majoritet kan koalitionen inte hindra hans bojkott som fortsätter till onsdagens omröstningar i plenum.

Ra’am:s Mazen Ghenayim hotade att spräcka koalitionen över lagförslaget på tisdagen. Men Abbas har upprepade gånger tonat ned koalitionskrisen. “Jag är nöjd med den process vi startade”, sa Abbas vid Globes-konferensen. “Vi är inne. Nu är det dags att lära sig hur man spelar spelet. Det innebär att vi förbättrar våra steg och hittar lösningar på problem.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!