Mahmoud Abbas och Benjamin Netanyahu 2010. Det var länge sedan det pågick förhandlingar mellan parterna. (Foto: GPO)

Majoriteten av israelerna vill ha nya samtal mellan Netanyahu och Abbas

Många av Netanyahus egna väljare stöder också fredsförhandlingar med palestinierna.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Drygt hälften av israelerna säger att de vill ha nya möten och nya fredsförhandlingar mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, skriver tidningen Ha’aretz.

Undersökningen visar också att 49,5 % av de som röstade på Likud i förra valet, premiärminister Netanyahus parti, stöder ett sådant möte. 36,2 % är emot det. Endast 21,8 % av väljarna i det extremt religiösa Sionismens parti vill ha nya samtal mellan Netanyahu och Abbas.

I politikens centrum säger 81,2 % av Yesh Atids väljare att de vill ha ett sådant möte. 88,7 % av väljarna av Nationell enhet säger detsamma.

Netanyahu har flera gånger tidigare givit uttryck för att han är redo för nya förhandlingar, men det palestinska ledarskapet har tackat nej

De flesta palestinier har, precis som dess ledare, inte haft någon stor önskan om nya fredsförhandlingar. En undersökning som publicerades i april 2022 visade att endast 25 % av palestinierna föredrar förhandlingar för att lösa konflikten. 68 % svarade på våld som den bästa lösningen och 44 % svarade på väpnad konflikt.

Resultatet av en studie 2021 var lika illa.

Den nya israeliska undersökningen visar också att en klar majoritet av israelerna – 64,2 % – är villiga att acceptera ett byggstopp i israeliska bosättningar som en del av ett normaliseringsavtal med Saudiarabien. De senaste åren har det spekulerats mycket om att en normalisering av relationerna mellan Israel och Saudiarabien närmar sig.

Deltagarna i undersökningen har också fått frågan om den nya regeringens planer har potential att skada den israeliska demokratin. 84,9 % av väljarna i mitten och till vänster tror att planerna kan skada demokratin. Bland mittenpartiet Yesh Atids väljare är siffran hela 95,6 %. Till höger är det bara 28,3 % som fruktar detsamma.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av Geneva Initiative, som arbetar med att färdigställa planerna för en tvåstatslösning.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram