Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Nikki Haley antyder att hon kommer kandidera i USA:s presidentval 2024

Den republikanska presidentkandidaten och USA:s före detta FN-ambassadör Nikki Haley (Foto: EJ Hersom/Flickr)
Den tidigare amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley är väldigt populär hos många israeler. Hon antyder nu att hon skulle kunna kandidera i det amerikanska presidentvalet 2024, under ett tal som hon höll i veckan vid Christians United for Israels (CUFI) 17:e årliga toppmöte i Washington.

Den 50-åriga republikanska politikern och diplomaten Nikki Haley vann många israelers hjärtan då hon under nästan två år var USA:s FN-ambassadör. Haley gjorde sig känd som en stark försvarare av Israel i Säkerhetsrådet och ledde även USA ut ur människorättskommissionen (UNHRC), då den fortsatte att utsätta Israel för ensidig, orimlig kritik.

Lovar inget Iranavtal

“Om den här presidenten undertecknar någon form av kärnvapenavtal med Iran lovar jag att nästa president “kommer att riva upp det på sin första dag i ämbetet”(on her first day in office), sa Haley enligt Jerusalem Post den 18 juli.

Ytterligare en antydan om att Haley, som kvinna, kommer att ställa upp i presidentvalet var när hon nära slutet av sitt tal vid evenemanget, med titeln A Night to Honor Israel, sa till den jublande publiken “Jag säger bara, att ibland krävs det en kvinna”.

“Om det någonsin ser ut som att Iran kommer skaffa ett kärnvapen måste vi agera, och vi måste agera snabbt och beslutsamt”, sa Haley. “Vår nationella säkerhet är beroende av att hålla bomben borta från Iran, och om Amerika inte gör det så måste Israel, och vi borde hjälpa dem. Vi bör åtminstone ge Israel allt det behöver för att försvara sig och förstöra Irans kärnprogram.”

Haley är många israelers favorit

USA:s president Joe Bidens administration har givit Israel visst stöd, men inte blivit särskilt populär för försöken att få till en kompromiss med Iran om kärnprogrammet. Biden har dessutom gett den palestinska myndigheten mycket stöd och åter låtit USA bli UNRWA:s störste bidragsgivare.

Haley kritiserade Biden

Haley kritiserade Biden och fortsatte: “På grund av USA:s svaghet är Iran starkare än någonsin. Alla vet vad Iran vill. De vill ha kärnvapen, de vill ha ballistiska missiler för att bära dessa kärnvapen, och de vill använda dessa missiler och kärnvapen för att förstöra både Israel och Amerika, sa Haley. “Presidenten … har sagt att han kommer att göra nästan vad som helst för att få ayatollorna att skriva under på den streckade linjen.”

Nikki Haleys moraliska skärpa

Enligt ledarskribenten Melanie Phillips på Israel National News, mottogs Nikki Haleys tal i London nyligen ” som regn i öknen”, där det republikanska partiet inte kunnat samla sig till en gemensam vision mot Bidenadministrationen. 

Talet vid the Policy Exchange think-tank mottogs av hennes konservativa Londonpublik med jubel. Haley menade att väst inte hade ställt Rysslands Putin till svars för aggressionsbrotten mot Ukraina och i Syrien och användning av kemiska vapen mot oliktänkande i Storbritannien.

Talet, ansåg tidningen, var talet från en ledare som inte bara väckte sitt partis och hennes nations utan även den västerländska civilisationens kamp för överlevnad. USA (under Biden), sa Haley, ”har tappat all känsla för sig själv som en försvarare av frihet”.

Tron på ekonomiskt beroende

Haley sa att det ödesdigra misstaget var att tro att ömsesidigt ekonomiskt beroende med sådana regimer, skulle främja fred och undvika konflikt. Istället, menade Haley, borde väst ta avstånd från sina fiender och lita på sina vänner.

Belöning av våld

Tidningens analys är att detta även gäller för Mellanöstern och särskilt Iran. ”Och”, fortsätter man, ” väst har också stimulerat oändligt våld i Mellanöstern genom sitt insisterande på att belöna det palestinsk-arabiska avvisandet och den antijudiska trångsyntheten genom att straffa Israel och undergräva dess säkerhet enbart för att ha motstått försöken att förstöra det.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem