På måndagseftermiddagen antog Knesset den så kallade rimlighetsklausulen, den första förändringen i en rättsreform som högerregeringen kämpat för sedan starten.
Vad är “rimlighetsklausulen”?
Israels Högsta domstol (HD) har tidigare avvisat lagar och regeringsbeslut med hänvisning till “rimlighet”. Regeringen menar att detta ger domstolen för mycket makt, och att det skapar oförutsägbarhet. Om HD ska avvisa regeringsbeslut måste det ske utifrån lagar och erkända regler, inte utifrån vad slumpmässiga domare tycker är rimligt, menar regeringen. De har därför föreslagit ett tillägg som understryker detta i Basic Law om rättsväsendet.
Israels största kris?
Det har varit stora demonstrationer både för och emot rättsreformen de senaste dagarna. – Det som händer nu är den största krisen i Israels historia sedan 1948, sa Ehud Yaari, veteran israelisk journalist, i en intervju med MIFF på måndagsmorgonen.
Ingen kompromiss möjlig
Fram till nyligen har det rapporterats om möjliga kompromisslösningar som skulle kunna accepteras av delar av oppositionen. Men det slutade med att justitieminister Yariv Levin vann mark för att avvisa kompromisslösningar och antog den nya paragrafen som högerpartierna i regeringen ville ha det. Alla 64 Knesset-ledamöterna som stöder regeringen röstade för lagändringen.
– Vi har tagit ett första steg i en historisk process för att fixa landets rättssystem, säger Levin, i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Protester fortsätter
Utanför Knesset har ett stort antal israeler samlats i protest.
– Vi kommer aldrig att ge upp, ropar demonstranterna. På måndagseftermiddagen stängdes ett stort antal vägar i Jerusalem och Tel Aviv av demonstranterna.
En möjlighet som nu kommer att utnyttjas av demonstranterna är att överklaga den nya klausulen till Högsta domstolen. Kanske HD slår fast att den nya skälighetsklausulen är orimlig? Det är åtminstone säkert att sista ordet inte är sagt i frågan.