Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Rimlighetsklausulen gick igenom med 64 av 120 röster

Anhängare av rättsreformen firar med en selfie av justitieminister Yariv Levin i Knesset den 24 juli 2023. (Skärmdump från Knessets livesändning)
Regeringen stod samlade och antog den första lagändringen i den aviserade lagreformen.

På måndagseftermiddagen antog Knesset den så kallade rimlighetsklausulen, den första förändringen i en rättsreform som högerregeringen kämpat för sedan starten.

Vad är “rimlighetsklausulen”?

Israels Högsta domstol (HD) har tidigare avvisat lagar och regeringsbeslut med hänvisning till “rimlighet”. Regeringen menar att detta ger domstolen för mycket makt, och att det skapar oförutsägbarhet. Om HD ska avvisa regeringsbeslut måste det ske utifrån lagar och erkända regler, inte utifrån vad slumpmässiga domare tycker är rimligt, menar regeringen. De har därför föreslagit ett tillägg som understryker detta i Basic Law om rättsväsendet.

Israels största kris?

Det har varit stora demonstrationer både för och emot rättsreformen de senaste dagarna. – Det som händer nu är den största krisen i Israels historia sedan 1948, sa Ehud Yaari, veteran israelisk journalist, i en intervju med MIFF på måndagsmorgonen.

Ingen kompromiss möjlig

Fram till nyligen har det rapporterats om möjliga kompromisslösningar som skulle kunna accepteras av delar av oppositionen. Men det slutade med att justitieminister Yariv Levin vann mark för att avvisa kompromisslösningar och antog den nya paragrafen som högerpartierna i regeringen ville ha det. Alla 64 Knesset-ledamöterna som stöder regeringen röstade för lagändringen.

– Vi har tagit ett första steg i en historisk process för att fixa landets rättssystem, säger Levin, i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Protester fortsätter

Utanför Knesset har ett stort antal israeler samlats i protest.

– Vi kommer aldrig att ge upp, ropar demonstranterna. På måndagseftermiddagen stängdes ett stort antal vägar i Jerusalem och Tel Aviv av demonstranterna.

En möjlighet som nu kommer att utnyttjas av demonstranterna är att överklaga den nya klausulen till Högsta domstolen. Kanske HD slår fast att den nya skälighetsklausulen är orimlig? Det är åtminstone säkert att sista ordet inte är sagt i frågan.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem