Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Vill frånta terrorister medborgarskap

Den israelarabiske terroristen Karim Younis togs emot som en hjälte när han återvände till sin hemstad Ar'ara i norra Israel. Younis hade suttit 40 år i fängelse för mordet på en israelisk soldat. Med det nya lagförslaget kommer Younis att fråntas sitt israeliska medborgarskap och utvisas till den palestinska myndigheten. (Foto: Flash90)
Stödet för lagförslaget om att terrorister ska förlora sitt uppehållstillstånd och medborgarskap i Israel är unikt stort.

Det israeliska parlamentet, Knesset, har godkänt ett nytt lagförslag med 89 röster för och endast 9 röster emot. Förslaget innebär att terrorister som får pengar från den palestinska myndigheten (PA) för sina våldshandlingar, kan fråntas sitt uppehållstillstånd eller israeliska medborgarskap. Lagförslaget måste godkännas tre gånger för att bli giltigt.

Lagförslaget innebär att när en terrorist med israeliskt medborgarskap får terroristlön från PA, kan medborgarskapet återkallas genom en rättslig process där inrikesministern skickar en begäran till domstolen, som ska godkänna eller avslå begäran.

Samma inställning i Sverige

Moderaterna och Sverigedemokraterna krävde redan 2019 att dömda terrorister skulle fråntas sitt svenska medborgarskap.

Arabisk-israelisk terrorist hyllades

Debatten aktualiserades nyligen när den arabiskisraeliske terroristen Karim Younis släpptes från fängelset efter mordet på en israelisk soldat. Younis har israeliskt medborgarskap och togs emot som en hjälte i sin hemstad Ar’ara i norra Israel efter sin dom. Younis viftade med den palestinska flaggan efter frigivningen.

Med det nya lagförslaget hade han kunnat utvisas efter sitt straff.

Processen måste ske medan terroristen sitter i fängelse. När terroristen har fullbordat sitt fängelsestraff kommer han inte att släppas till Israel, utan till de områden som kontrolleras av PA.

Terrorlöner

Lagförslaget är ursprungligen en idé från den israeliska organisationen Palestinian Media Watch (PMW), som har arbetat i åratal med att avslöja hur palestiniernas lönestege till dömda terrorister fungerar.

Betalar till arabisk-israeliska terrorister

Ju allvarligare terrorhandling en person har utfört – och ju längre straff – desto större lön från den palestinska myndigheten. Och PA betalar också ut pengar till arabiska terrorister som bor i Israel och har israeliskt medborgarskap.

Maurice Hirsch är chef för den juridiska avdelningen på Palestinian Media Watch. (Foto: Flash90)

Exemplet med yxmördarna

Israelerna Yonatan Havacuk, Boaz Gol och Ben Yiftah dödades brutalt i en terrorattack under firandet av Israels nationaldag den 5 maj 2022. Två unga palestinska män dödade de tre barnafäderna genom att hacka ihjäl dem med en kniv och en yxa. Dessutom fick flera andra livshotande skador.

19 miljoner för att döda tre oskyldiga

De två palestinier som dödade de tre och fick 16 barn att förlora sina pappor, kommer att få 19 miljoner svenska kronor i lön från PA – om de blir 80 år gamla.

Lönen från PA börjar på 4 000 kronor i månaden, men med åren ökar det upp till 34 000 i månaden. Eftersom terroristerna kan tillbringa resten av sina liv i fängelse, får deras familjer miljonerna. På Västbanken är det en förmögenhet.

Rätt att återkalla medborgarskap

PMW anser att det är rätt att återkalla medborgarskapet för israelisk-arabiska terrorister som belönas av PA.

– Det här är soldater från ett främmande och fientligt förband. I sådana fall är det klart motiverat att frånta dem deras medborgarskap. Det finns bland annat 12 olika länder i Europa, som anser att bara att gå med i andra länders väpnade styrkor, är skäl för att frånta medborgarskapet, säger Maurice Hirsch, advokat och juridisk chef på PMW och fortsätter: 

– Här handlar det inte bara om att gå med i en utländsk armé, utan om att kämpa för och utföra terrordåd för utlandsarméns räkning (i Israel) och sedan belönas för dessa terrordåd.

Det sitter för närvarande 1 000 israeliska araber i fängelse för terrorism. Av dessa är 300 israeliska medborgare, medan 700 har uppehållstillstånd.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!