Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

SVT:s demoniserande rubriker om den judiska staten fortsätter

Demoniserande rubriksättning av SVT. (Skärmdump med varningstext av MIFF)
När tre palestinska beväpnade män neutraliseras av IDF under attack mot en liten folkspillra av samariter, lyder SVT:s demoniserande rubrik ”Tre palestinier ihjälskjutna på Västbanken.
  • Ordet ”palestinier” säger inte att det är frågan om beväpnade terrorister, utan ger snarast intrycket av civila araber.  
  • Ordet ”ihjälskjutna” ger intrycket av att de utan anledning blivit mördade. Att det var angriparna som började beskjutningen och att soldaterna på post utanför den lilla byn besvarat elden, döljs för rubrikläsaren. 

Vad hände vid Har Bracha?

Tre palestinska beväpnade män dödades av israeliska styrkor när de försökte attackera det lilla judisk-samaritiska samhället Har Bracha i Samarien på norra Västbanken på tisdagsmorgonen, uppgav militären enligt Times of Israel. 

Terroristerna anlände med bil till Har Bracha och öppnade eld mot försvaret utanför infarten till samhället. Elden besvarades och de tre angriparna neutraliserades. Inga civila skadades. Bilder från övervakningskameror visade skottväxlingen. 

Tre automatgevär, en pistol och annan militär utrustning hittades i de beväpnade männens bil.

Vapen beslagtagna från tre palestinska beväpnade män som öppnade eld mot israeliska styrkor utanför ett judiskt-samaritiskt samhälle i Samarien nära Nablus på norra Västbanken, 25 juli 2023. (Foto IDF)

Vad är en samarit?

Samariterna är en etnisk religiös grupp med ursprung från de gamla israeliterna. De är en urbefolkning i Levanten som utövar samaritanismen, en religion som liknar judendomen. 

Samariterna härstammar från de nordliga israelitiska stammarna som inte deporterades av det assyriska riket efter förstörelsen av kungariket Israel 720 före vår tideräkning. Samariter anser att berget Gerizim nära både Nablus och bibliska Sikem, och inte Tempelberget i Jerusalem, som den heligaste platsen på jorden.

Finns samariter fortfarande?

Den samaritiska befolkningen krympte avsevärt av det brutala förtrycket av det bysantinska riket. Massomvandling till kristendomen under bysantinerna och senare till islam efter den muslimska erövringen av Levanten minskade deras antal ytterligare. På 1100-talet uppskattade den judiske resenären Benjamin av Tudela att endast omkring 1 900 samarier fanns kvar.

Det finns numera endast 874 individer kvar och dessa angrips fortfarande av palestinska terrororganisationer.

MIFF kräver svar

Med Israel för Fred (MIFF) protesterar starkt mot att SVT fortsätter att ge en felaktig och demoniserande rubriksättning när det handlar om den väpnade konflikten mellan den judiska staten Israel och de muslimska palestinska organisationerna.

Rubriken 25 juli 2023 “Tre palestinier ihjälskjutna på Västbanken” tillsammans med bilden på israeliska militärer ger rubrikläsaren en falsk bild. Det är inte oskyldiga civila palestinier som blivit mördade av brutal israelisk militär.

Inget annat tyder på att det är arabiskpalestinska terrorister som angripit en judisksamaritisk liten by, men vid entrén öppnat eld mot försvarande militär. Dessa har då besvarat elden och oskadliggjort angriparna.

MIFF vill ha svar på 

1 Förstår SVT att rubriken inte speglar den rapporterade händelsen av att beväpnade angripare stoppats från att angripa ett civilt bostadsområde?

2 Förstår SVT att Israel har laglig rätt att skydda sig mot terrorangrepp genom att försvara sig militärt mot beväpnade angripare?

3 Förstår SVT att genom att ge ett felaktigt intryck, som kastar skulden på försvararna, medverkar till en demonisering av Israel och judar?

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem