Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hundratals israeliska plan simulerade attack mot Irans kärnanläggningar

Stridsflygplan och tankfartyg deltog i en övning som simulerade en attack mot iranska kärnanläggningar. (Illustrationsfoto: IDF)
Israel vill ha ett trovärdigt militärt alternativ i beredskap för att stoppa Irans kärnvapenprogram.

Natten till onsdagen den 1 juni lyfte flera hundra israeliska plan, inklusive jakt- och tankfartyg, från olika baser i Israel och på Cypern. Målet var att öva på att attackera mål långt från Israels gränser, skriver Jerusalem Post.

Stoppa Irans kärnvapen

Simuleringen är en del av en månadslång övning, som äger rum både i Israel och på Cypern. Under de senaste åren har Israel vidtagit åtgärder för att skaffa ett trovärdigt militärt alternativ för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen.

Förstöra Irans kärnvapenanläggning

Det israeliska försvaret, som planerar fler militära alternativ om kärnförhandlingarna mellan Iran och väst misslyckas, genomför nu den största övningen i landets historia. Ett av de militära alternativen för att förstöra de iranska kärnanläggningarna har drillats under övningen.

Israel använder 15 miljarder kronor på att förbereda sig för en potentiell attack.

Nytt krig mot Hizbollah

Förutom att öva på en attack mot iranska kärnanläggningar, övar IDF även på konsekvenserna det kommer att medföra. En sådan attack kommer med största sannolikhet att resultera i att Hizbollah, Irans förlängda arm i Libanon, startar krig mot Israel. Därför tränar israeliska elitstyrkor i olika typer av terräng på Cypern, vilket kommer att simulera potentiella strider med Hizbollah i Libanon.

– Vi kommer att slå hårt tillbaka mot de som hotar invånarna i staten Israel, sa försvarsminister Benny Gantz, när han besökte övningen.

Israels omöjliga val

Den israeliska historikern Benny Morris har tidigare skrivit att israeliska ledare snart kommer att ställas inför ett omöjligt val: Antingen måste de leva med att Iran skaffar kärnvapen – eller bomba deras kärnanläggningar i hopp om att stoppa kärnvapnen.

Veckor till iransk atombomb

Nyligen rapporterades det i israelisk media att tiden för att kunna stoppa Iran från att utveckla kärnvapen rinner ut. Iran är bara veckor från tillräckligt med klyvbart material för sin första atombomb.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem