Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel har förstört 90 procent av Irans militära operationer i Syrien

Ett israeliskt jaktflyg på flygbasen Hatzerim i Negev-öknen den 23 juni 2022. (Foto: Flash90)
De israeliska flyganfallen i Syrien har hindrat Iran från att förskansa sig militärt i Israels grannland.

De israeliska försvarsstyrkorna IDF har enligt uppgift förstört omkring 90 procent av Irans militära infrastruktur i grannlandet Syrien, enligt en hög israelisk tjänsteman. Israel sägs också ha hindrat Iran och dess förlängda arm Hizbollah från att få fotfäste i landet, skriver Jerusalem Post.

Hindrat vapentransport till Syrien

Enligt tjänstemannen har Israel under de senaste åren nästan helt lyckats hindra Iran från att överföra vapen till Syrien, från att producera vapen på syrisk mark och från att etablera baser i landet med proiranska styrkor.

Det har inneburit att den tidigare iranske militärledaren Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk attack 2020, misslyckats med att bygga upp en stor iransk militär närvaro i Syrien.

Iran har misslyckats i Syrien

Det är de många israeliska flyganfallen mot iranska mål i Syrien som har hindrat dem från att etablera sig i landet. Den senaste attacken som Israel ska ha legat bakom var fredagen den 21 oktober när lokala medier rapporterade om en IDF-attack nära Damaskus flygplats. Då hade inga israeliska attacker rapporterats på över en månad.

Ryssland kontrollerar luftrummet

Ryssland har en stor militär närvaro i Syrien och kontrollerar effektivt det syriska luftrummet. Därför har Israel varit beroende av en bra dialog med Ryssland för att kunna genomföra de många attackerna mot iranska mål. Sedan den ryska invasionen av Ukraina har relationerna emellertid svalnat, särskilt efter ökad israelisk kritik mot Ryssland. Ändå verkar dialogen om militära operationer i Syrien fortsätta.

Iran letar nya vägar

Att det inte förekommit något israeliskt flyganfall i Syrien på ganska länge är enligt källan ett resultat av att Iran tillfälligt stoppat leveransen av vapen till Syrien, i ett försök att hitta nya rutter som Israel inte känner till.

Rök stiger upp från hamnen i Latakia i Syrien efter en israelisk attack den 9 december 2021. (Foto: SANA)

Det israeliska försvaret har förstört Irans smugglingsvägar längs havet, i luften och på land mellan Iran och Syrien.

Vapenproduktionen försvåras

Som ett resultat av de israeliska attackerna har också den syriska arméns förmåga att tillverka vapen och ammunition försvagats, eftersom iranierna och Hizbollah använder samma fabriker för att tillverka sina vapen.

Avancerade vapen hindras

Israels huvudfokus under de senaste åren har varit att förhindra smuggling av komponenter som Iran använder för att tillverka avancerade precisionsvapen. Sådana vapen utgör en stor fara och Iran vill därför leverera dem till sina allierade miliser i Syrien och Libanon för att hota Israel.

Diktatorn al-Assad bromsar Iran

Den syriske diktatorn Bashar al-Assad ska också ha begränsat Irans och Hizbollahs aktiviteter i landet, särskilt längs den syriska delen av Golanhöjderna mot Israel och i södra delen av landet. Israel ska ha hotat att bomba Assads palats om han inte sätter ner foten för Iran.

Trots att den syriska regimen har återtagit kontrollen över stora delar av landet efter det blodiga inbördeskriget, kontrolleras fortfarande flera regioner i norr av kurderna och Turkiet. I stället för att försöka återta dessa områden fokuserar regimen på att upprätthålla stabiliteten i de större städerna och längs Medelhavet.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem