Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Libanons intrång med drönare är ett väsentligt hot

Israels försvarsminister Benny Gantz. (Foto wikimedia.commons)

Israel skulle ha stora svårigheter att kunna avvärja ett anfall med tusentals drönare.

Förra veckan hävdade Hizbollahledaren Nasrallah att hans Iran-stödda grupp hade börjat tillverka sina egna drönare. “Vi har tillverkat drönare i Libanon under en lång tid, och den som vill köpa dem – skicka en beställning”, sa han. Irans drönarattacker har visat sig vara mycket effektiva.

Libanon och Israel befinner sig tekniskt sett i ett krigstillstånd, och den hårt bevakade gränsen korsas ofta av drönare från båda sidor. Skillnaden är att Hizbollahs existens grundas på målet att utradera Israel och dess invånare, medan Israel inte har några som helst anspråk på Libanon.

Libanon bryter mot FN:s säkerhetsråd

Israeliska försvaret (IDF) hävdar att deras övervakningsdrönare är nödvändiga för att spåra Hizbollahs aktiviteter, som den libanesiska regeringen skulle hålla i schack enligt FN:s säkerhetsråds resolution 426 från 1978.

“Det är Libanon och dess medborgare som betalar … priset för Hizbollahs terroristpolitik. Israel fortsätter och kommer att fortsätta att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa fred och säkerhet för sina medborgare,” sade försvarsminister Gantz från Tel-Hai College nära Libanongränsen. Han var där för en minnesceremoni för ett fallskärmsjägarbefäl som dödades i Libanon 1999, vilket Times of Israel rapporterade om.

Massivt anfall, leder till massivt svar

Problemet för Libanon är att Israels enda chans att klara ett angrepp med de över 100 000 raketer och tusentals drönare som Hizbollah förfogar över – är ett totalt motanfall mot vapenlagren. Dessa har Hizbollah gömt i bostadsområden. Orsaken är både att hindra Israel att försvara sig och att skapa så många döda civila libaneser som möjligt, för att få fler anhängare – både medlemmar och västländer.

“Jag rekommenderar [Hizbollahs ledare Hassan] Nasrallah att inte göra räkenskaper och ekvationer med Israel. Eftersom räkningen kan skickas till Nasrallah, den libanesiska staten och dess medborgare… och den kommer att betalas med ränta, hög ränta”, sa Gantz.

Hans uttalanden kom efter att den Iran-stödda terrorgruppen tagit på sig ansvaret för att ha skickat in en drönare, troligen för spaning, i Israel från Libanon i fredags.

Som svar flög två israeliska stridsflyg från Medelhavet över den libanesiska huvudstaden.

Libanesiska medier hävdade att de israeliska jetplanen flög över Beiruts Dahiya-kvarter, där Hizbollah har ett fäste, för att medvetet utlösa en ljudbang.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem