Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Mordet på den iranske generalen kan förändra kriget

Den iranske ledaren dödades i ett flyganfall mot en byggnad intill den iranska ambassaden. (Foto: Skjärmdump)
Även om man inte förväntar sig att mordet på den iranske ledaren kommer att leda till ett fullskaligt krig, är de israeliska försvarsstyrkorna icke desto mindre beredda på det.

I måndags dödades Mohammad Reza Zahedi, chef för det iranska revolutionsgardet i Syrien och Libanon, i vad som påstås ha varit ett israeliskt flyganfall mot den syriska huvudstaden Damaskus. Det är det mest betydande mordet som Israel påstås ha utfört sedan krigets början.

Zahedi var ingen vanlig högt uppsatt militär – han var den viktigaste iranska personen i regionen. Bara Hizbollahledaren Hassan Nasrallah har en mer betydelsefull position, skriver försvarsanalytikern och veteranjournalisten Yoav Limor i en kommentarsartikel i den israelske tidningen Israel Hayom.

Zahedi var en extremt mäktig militär

Zahedi var en extremt mäktig och erfaren person. Han har varit aktiv i detta område i över två decennier och var inne på sin tredje mandatperiod som chef för revolutionsgardets Quds-styrkor i Syrien och Libanon. I den rollen har han varit ansvarig för att samordna samarbetet med Irans anhängare i regionen – Hizbollah, Hamas, Palestinska islamiska jihad – samt den syriska regimen och shiamiliser i Syrien och Irak.

Han har också varit nära involverad i smuggling av vapen från Iran och Syrien till Libanon, vapenproduktion på syriskt och libanesiskt territorium och attacker mot Israel genom iranska ombud – senast när en iransk drönare som avfyrades från Irak träffade en israelisk flottbas i Eilat timmar före attacken i Damaskus.

Hårdaste slaget mot Iran sedan Suleimani

Mordet i måndags är det hårdaste slag som Iran har drabbats av på flera år. Även om attacker mot iranska mål i Syrien inte är ovanliga, träffar de sällan landets högsta ledning. Senast det hände var i januari 2020, då ledaren för revolutionsgardet Qassam Suleimani dödades i en amerikansk drönarattack i Irak.

Mordet på Zahedi försätter Iran i ett svårt dilemma: Hur ska de skada Israel, som de anser är ansvarigt, som vedergällning för mordet?

Fyra alternativ för Iran att hämnas

Iran har fyra huvudalternativ, enligt Limor: Det första är att inte göra någonting – ett högst osannolikt scenario. Den andra möjligheten är ett så kraftfullt svar att det skulle leda till ett större krig, till exempel genom att skjuta raketer mot centrala Israel. Men detta är också ett osannolikt scenario.

Det tredje alternativet är att reagera kraftfullt, men inte med sådan kraft att de riskerar ett fullskaligt krig. Det finns en stor sannolikhet att Iran kommer att välja ett sådant svar. Den fjärde möjligheten, som det också finns en stor sannolikhet för, är att Iran attackerar israeliska mål runt om i världen, som till exempel en ambassad. Det senare alternativet kommer att ta längre tid att planera och kommer förmodligen inte att ske inom en snar framtid.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Mohammad Reza Zahedi dödades i ett flyganfall i Damaskus den 1 april. (Foto: Wikimedia)

Libanesiska Hizbollas betydelse

Hizbollah har också något att säga till om när det gäller Irans svar. Även om gruppen är en förlängd arm av Iran, ser den sig också som Libanons försvarare och de är inte nödvändigtvis angelägna om att bli indragna i ett fullskaligt krig, sade Limor.

Zahedi hade extremt nära band till Hizbollahledaren Nasrallah, och man kan bara föreställa sig Hizbollah-ledarens vrede (och förmodligen rädsla för att själv bli dödad). Men Nasrallah är en beräknande ledare; det är osannolikt att han kommer att kasta sig in i ett regionalt krig bara för att hämnas Zahedi.

Som tidigare nämnts är det osannolikt att Iran kommer att kräva detta av Hizbollah. För Iran är det viktigt att bevara Hizbollah, som har över 150 000 missiler i sin arsenal, som ett avskräckande exempel om någon planerar att attackera dess kärnenergiprogram. Det faktum att Hizbollah inte har varit mer involverat i det pågående kriget tyder på att Iran vill hålla fast vid denna strategi.

Hur lyckades attacken mot Zahedi?

Det måste ha funnits omfattande underrättelser bakom mordet i Damaskus i måndags. Det måste också ha varit en noggrann planering för att säkerställa att målet togs bort, men att det inte blev några omfattande skador på omgivningen. Kanadas ambassad ligger som grannfastighet till det bombade huset.

Förberedda på fullskaligt krig

Trots att man inte förväntar sig att det påstådda israeliska flyganfallet kommer att leda till ett fullskaligt krig, är de israeliska försvarsstyrkorna (IDF) ändå förberedda på det scenariot. IDF har redan tillkännagett att de har godkänt operativa planer för det norra kommandot – ett budskap till den andra sidan om att Israel är redo.

Den nationella prioriteringen i Israel är fortfarande Gazaremsan, där målet är en fullständig seger över Hamas och frisläppandet av gisslan. Men faran för att situationen på den norra fronten kan bli okontrollerbar genom iransk vedergällning för mordet kan inte ignoreras, skriver Limor avslutningsvis.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem