Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Israel måste hantera hotet från Hizbollahs över 100 000 raketer

Hizbollah har över 100 000 raketer och granater i sin arsenal. Många är riktade mot mål i Israel.
Om Israel ska hindra Iran från att utveckla kärnvapen måste de först ta itu med hotet från Hizbollahs enorma missilarsenal, skriver tankesmedjan JISS.

I början av april avfyrades 36 raketer från södra Libanon mot Israel. Det var den största raketattacken från Libanon sedan andra Libanonkriget 2006. Den här gången var det inte den libanesiska terrorgruppen Hizbollah som låg bakom, utan en libanesisk gren av den palestinska terrorgruppen Hamas.

Attacken var ett initiativ från den proiranska alliansen och en varning för vad Israel kan ha att vänta, skriver professor Efraim Inbar, chef för tankesmedjan The Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS). ”

Även om Hizbollah inte tog ansvar för raketerna råder det ingen tvekan om att de vill att Israel ska vänja sig vid raketer från palestinska avdelningar i södra Libanon. Det kommer att ge dem utrymme att förneka att de ligger bakom och förhindra en eskalering, vilket Iran inte vill nu när de är i full fart på väg mot en kärnvapenbomb.”

Vidare skriver han att attacken är en del av Irans strategi med hot på alla fronter av Israel, för att göra livet surt för israelerna. Iranstödda terroristgrupper hotar Israel med raketattacker även i Syrien, på Gazaremsan, i Irak och i Jemen. 

”I Teheran tror man att Israels svagaste punkt är civilbefolkningen och att ett konstant tryck mot dem kommer att leda till den sionistiska statens kollaps. Avsikten med missilhotet är också att avskräcka Israel från att agera mot det iranska kärnkraftsprogrammet.”

Tror interna stridigheter försvagar avskräckningen

Inbar pekar också på interna dispyter i Israel om rättsreformen, som han befarar har försvagat Israels avskräckning. Han tror att Israels fiender tänkte strategiskt när de nyligen attackerade landet med 36 raketer från Libanon och 44 raketer från Gazaremsan, förutom raketer från Syrien.

“Iran har beväpnat Hizbollah med över 100 000 raketer som kan nå hela Israels territorium. Alla förstår att denna omfattande arsenal en dag kan komma att användas. Irans planer på att uppgradera sina missiler för att bli bättre och mer exakta kommer i slutändan att vara åtminstone delvis framgångsrika (precis som raketarsenalen i Gazaremsan har förbättrats med tiden).

Chefen för JISS anser att missilhotet från Hizbollah, som har kapacitet att orsaka enorm skada i Israel, måste hanteras innan Irans kärnkraftsprogram kan stoppas. Annars fruktar han att Hizbollah-raketer kommer att regna ner över Israel i händelse av en israelisk attack mot iranska kärnkraftsanläggningar.

“Till skillnad från situationen i Gaza är svaret på det enorma hotet från Hizbollah inte bara en duell mellan raketerna och det israeliska missilförsvaret. Alla förstår att det också krävs en stor markoffensiv för att hantera hotet från den stora mängden raketer i Libanon.”

Israel måste förbereda sig för ett krig i Libanon

Inbar anser att det israeliska försvaret måste förbereda sig för ett förebyggande krig för att ta bort rakethotet från södra Libanon.

“Israels militära och diplomatiska verksamhet bör syfta till att ta bort missilhotet från norr. Det är det första målet på vägen mot att stoppa det iranska kärnkraftsprogrammet och förhindra Iran från att utveckla en kärnvapenbomb.”

IDF måste fokusera på att hantera den här utmaningen, anser han.

“En invasion av Libanon för att rensa ut missilarsenalen där kräver noggrann planering. Militära övningar i norr och i bergen på Cypern tyder på att de förbereder sig för ett libanesiskt scenario.

Detta har också bekräftats av tidigare försvarsminister Benny Gantz.” Israeliska ledare måste arbeta för att bygga upp legitimitet för ett sådant krig.

”Israel, som har initierat krig tidigare (1956, 1967, 1982, 2006) och många stora militära operationer, vet att alla krig behöver legitimitet bland sin egen befolkning och i det internationella samfundet – särskilt från USA. Israel måste börja skapa förståelse för ett israeliskt initiativ i Libanon så snart som möjligt.”

Viktigt att visa militär styrka och makt

Att Libanon är en misslyckad stat där kaoset härjar kan skapa internationell förståelse för varför Israel måste agera. Att raketer skjuts från Libanon mot Israel ger också en möjlighet att skapa förståelse för Israels behov av säkerhet. 

“Libanon och Hizbollah måste kopplas till iransk aggression i det internationella och israeliska medvetandet. Teherans snabba framsteg mot kärnvapenbomben och Irans växande allians med Ryssland i kriget i Ukraina kan också ge Israel mer handlingsfrihet.” 

Det kommer i alla fall att vara absolut nödvändigt att visa militär styrka för att återställa Israels avskräckande effekt, anser professor Inbar. “

Generellt kräver avskräckning att man med jämna mellanrum visar beslutsamhet, användning av våld och en vilja att riskera liv.”

Moderata arabländer ser till Israel

Om Israel ska behålla sin regionala position krävs också en vilja att använda militärt våld mot Irans aggressiva expansion i regionen.

“Moderata arabländer, särskilt de som har undertecknat Abrahamavtalet, följer Israels agerande noga. Om Israel inte visar handlingskraft och beslutsamhet kommer landets allierade i Mellanöstern, som är rädda för iransk aggressivitet och som fruktar amerikanskt tillbakadragande från regionen, att tro att Israel inte längre går att lita på. Detta kommer att föra dem närmare Iran – Saudiarabien har redan skrivit under en sådan riktning med förnyade diplomatiska förbindelser med Iran.”

Avslutningsvis skriver Inbar att Israel måste fatta ett beslut snart. Andra har också påpekat att Israel förr eller senare måste göra ett omöjligt val – antingen attackera Irans kärnkraftsanläggningar för att hindra dem från att utveckla kärnvapen – eller leva med att den iranska regimen blir en kärnvapenmakt.

“Snart måste Israel bestämma sig för att agera ensamt för att säkra landets säkerhet. Hur som helst kommer vägen för att förhindra Iran från att skaffa kärnvapen och förhindra en farlig kärnvapenspridning i regionen att börja med att eliminera missilhotet från Libanon.”

Skador på en byggnad i staden Shlomi i norra Israel efter en raketattack från Libanon den 6 april. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem