Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Avfyrade raketer från humanitära zoner

En raket avfyras mot Israel från Gazaremsan den 13 maj 2023. (Foto: Flash90)
Flera raketer avfyrades mot Israel från ett område där inga strider var tänkta att äga rum.

Flera humanitära zoner har inrättats i Gazaremsan som ska vara säkra för civilbefolkningen. Nu säger den israeliska försvarsstyrkan (IDF) att raketer har avfyrats mot Israel från en av de humanitära zonerna. 

Enligt IDF var det två separata raketattacker från en av de humanitära zonerna, inklusive en större attack mot den södra israeliska storstaden Beersheba. Raketerna avfyrades från ett område som skulle vara fritt från strider, vilket satte de civila där i fara, skriver Times of Israel.

– Klockan 15:59 sköt Hamas-terrorister 12 raketer mot civila israeler i staden Beersheba i södra Israel. Raketerna avfyrades nära tält som satts upp för evakuerade civila i Rafah i södra Gaza och från en FN-anläggning i närheten, uppger IDF i ett uttalande. 

De flesta av raketerna sköts ner av missilförsvarssystemet, men en av raketerna exploderade på en parkeringsplats utanför ett industriområde. Flera bilar förstördes, men ingen skadades i attacken.

Även tre timmar tidigare avfyrades en raket inifrån den humanitära zonen. Raketen hamnade ur kurs och hotade civila. Evakueringszonerna är områden som utsetts av IDF som trygga för civila. 

Israel har länge anklagat Hamas för att använda civilbefolkningen i Gaza som mänskliga sköldar. Förutom att skjuta raketer från tätbebyggda områden har de även vapenförråd, tunnlar och ledningscentraler både i och under civila byggnader.

Efter att den israeliska markoperationen på Gazaremsan inleddes har IDF dokumenterat hur avfyrningsramper och vapen placerats i civila byggnader. De har också avslöjat Hamas-tunnlar under Shifa-sjukhuset

Sedan den 7 oktober har över 11 000 raketer avfyrats mot Israel från Gaza.

En bostad i Ashkelon drabbades av en raketattack från Gazaremsan den 5 december 2023. (Foto: Flash90)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem