Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Judar besöker Tempelberget, palestinier barrikaderar sig i al-Aqsa

Judar som den 9 april 2023 besöker judendomens heligaste plats Tempelberget, i enlighet med Status quo-avtalet. (Skärmdump från Israels utrikesdepartements webbkamera)
Väntan på om de barrikaderade palestinierna i al-Aqsamoskén kommer att attackera de judar som besöker Tempelberget på söndagsförmiddagen.

Mer än 200 judar fick komma in på Tempelbergets område klockan 07 på söndagsmorgonen, trots att palestinier barrikaderat sig i al-Aqsa-moskén på lördagskvällen, vilket kan leda till sammandrabbningar om polisen tar bort dem från platsen. Judarna får besöka platsen till klockan 11:30.

Det jordanska utrikesdepartementet varnade på lördagskvällen för “katastrofala konsekvenser” om polis går in i al-Aqsa för att avlägsna palestinier, och betonade det skulle driva situationen “mot mer spänning och våld, vilket alla kommer att betala priset för.”

Israels UD besvarar Jordaniens varningar

Det israeliska utrikesdepartementet svarade på det jordanska uttalandet med att “De som skändar Al-Aqsa-moskéns helighet och barrikaderar sig inuti är en farlig folkhop, radikaliserad och hetsad av Hamas och andra terrororganisationer.”

“Vi uppmanar Jordanien, genom Waqf-vakterna, att omedelbart avlägsna dessa extremister från Al-Aqsa-moskén som planerar att göra uppror i morgon under muslimska böner på Tempelberget och den (judiska) prästerliga välsignelsen vid Västra muren.”

Spänningar efter sammandrabbningar och raketanfall

Sedan månaden ramadan började har polisen upprepade gånger avlägsnat palestinier som försökt övernatta i moskén, med hänvisning till en överenskommelse som polisen säger ha nått med jordanska Waqf. Det finns en oro för nya palestinska attacker mot judar som besöker Tempelplatsen i Jerusalem på vardagsmorgnar.

De som brutit överenskommelsen vägrade lämna byggnaden frivillig. Polis tog sig då in i al-Aqsa, där de möttes av fyrverkeribeskjutning och stenkastning. Polisen avfyrade chockgranater och avlägsnade de som barrikaderat sig inuti och de stenar och annat de samlat för att använda mot judiska besökare.  

Hamasgrupperingar avfyrade därefter sammanlagt 44 raketer från Gazaremsan och Libanon. Sex raketer avfyrades mot Israel även från Syrien. Israel besvarade med flyganfall mot posteringar.

Tre civila människor har också under de senaste dagarna mördats i terroristattacker.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem