Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Kvinnliga gisslan hölls fångna i burar

Efter att Aviv (2 år), Raz (4) och deras mamma Doron släppts har familjen återförenats. (Foto: Schneiders sjukhus)
Israeliska gisslan talar ut om hur det var att hållas fången av Hamas i underjordiska tunnlar.

Nya detaljer kommer nu ut om hur de israeliska gisslan har hållits fångna av Hamas i över 50 dagar. Israeliska medier skriver att flera kvinnor som kidnappades från Israel den 7 oktober har hållits i bur av Hamas på Gazaremsan.

Sedan i fredags har 51 israeliska gisslan släppts ur fångenskapen av Hamas. En av gisslan, 84-åriga Elma Avraham, flögs direkt till sjukhus efter frigivningen. Hon har blivit allvarligt sjuk i fångenskap efter att inte ha fått nödvändig medicin. Hon var vid god hälsa innan hon kidnappades, men nu kämpar hon för sitt liv på sjukhuset.

– Min mamma förtjänade inte att bli behandlad på ett sådant sätt, säger hennes dotter Tal Amano, som kritiserar Röda Korset för att inte ha gjort tillräckligt för sin mamma.

Frigivna gisslan förljs av sjukvården

Andra gisslan har också behövt medicinsk behandling efter att de släppts, men de flesta har varit i god fysisk form efter 50 dagar i fångenskap. Det är för tidigt att säga vad de psykologiska konsekvenserna av fångenskapen blir, men man befarar att många kommer att uppleva trauman. Gisslan följs upp av en stor apparat från sjukvården. 

De överlevande gisslan säger att de fick få förnödenheter i fångenskap. Särskilt under de sista två veckorna i fångenskap ska gisslan ha fått små ransoner med mat och dryck. Det har hittills inte kommit några rapporter om fysisk misshandel eller tortyr.

Gisslan var fångna i tunnlar

De gisslan som hittills har släppts har till stor del hållits i underjordiska tunnlar under marken med liten kontakt med omvärlden. Många har inte vetat vad som har hänt med familj, vänner och grannar efter massakern den 7 oktober.

Även om många har varit lättade och glada över att släppas ur fångenskapen, har många mötts av sorgliga nyheter om deras nära och käras öde.

Tragiska besked om dödade familjemedlemmar

Det var först efter att hon släppts från Gaza som 77-åriga Hannah Katzir fick veta att hennes man Rami hade dödats av Hamas. Dessutom fick hon veta att hennes son Elad också hade kidnappats till Gazaremsan – och är fortfarande i fångenskap där.

Den fyraåriga gisslan Abigail Edan, som släpptes ur fångenskapen i helgen, har inga föräldrar att återvända till. Båda dödades den 7 oktober.

Hamas har också tvingat några av gisslan att skriva “tackbrev” för att de blivit väl behandlade i fångenskap. Dessa brev har publicerats av Hamas och sprids nu som propaganda för att visa att gisslan “behandlades humant”.

 

 

Ron Krivoi, en rysk-israelisk medborgare som släpptes som en gest av Hamas till den ryske presidenten Vladimir Putin, har efter frigivningen sagt att han lyckades fly från fångenskapen när ett israeliskt luftangrepp fick byggnaden där han hölls kvar att kollapsa.


Efter att ha tagit sig ur ruinerna ska Krivoi ha försökt fly från Gaza på egen hand. 25-åringen lyckades hålla sig gömd i fyra dagar innan han upptäcktes av civila, som tvingade honom tillbaka till Hamas.

Terrorledaren Sinwar träffade gisslan

Det har också framkommit att Hamasledaren i Gaza, Yahya Sinwar, personligen ska ha träffat flera av de israeliska gisslan. Han ska ha talat med gisslan på flytande hebreiska, vilket han lärde sig när han avtjänade tid i ett israeliskt fängelse. 

Terrorledaren dömdes 1989 till fyra livstidsstraff efter att ha lett kidnappningen och morden på två israeliska soldater, förutom fyra palestinier som han misstänkte hade samarbetat med Israel. Han släpptes 2011, när Israel släppte 1 027 terrorister i utbyte mot den israeliska soldaten Gilad Shalit. 

Sinwar är huvudansvarig för massakern den 7 oktober, där över 1 200 dödades, över 5 000 skadades och över 240 togs som gisslan.

Rädda för lynchning

Flera av gisslan har sagt att de var rädda för att bli lynchade av folkmassan när de transporterades av Röda Korset ut från Gazaremsan.

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem