Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman: Bokmässan exkluderar Israel

Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo-Kulman
Årets Bokmässa har judisk kultur som tema, men det får nu kritik från Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman, som menar att temat exkluderat Israel.

”Israel är en stor del av judisk identitet nu för tiden och genom att ignorera samtida judisk kultur, ignorerar man, eller reducerar judisk kultur till en mycket mindre del än vad den faktisk är”, säger Nevo Kulman till Sveriges Radio.

Inför mässan har ambassaden föreslagit en handfull olika samarbeten, varav bara ett återfinns i årets program och då ligger det utanför temat judisk kultur. Där samarbetar man istället med andra länders ambassader och kulturinstitutioner, vilket skulle kunna tolkas som ett uttryck för en strukturell antisemitism.

Kritiken från ambassadör Nevo Kulman får medhåll av Christer Mattsson från Segerstedtsintitutet:

”Och då är det viktigt att understryka att strukturell antisemitism det är antisemitiska konsekvenser utan avsikter. Det är ingen som har planerat att det skall vara negativt mot vare sig judisk kultur eller staten Israel.”

Chef för Segerstedtsinstitutet Christer Mattsson. (Foto SI)

Institutets uppdrag är att bidra till kunskapsutveckling kring preventivt arbete mot våldsbejakande ideologier, strukturer samt rasistiska organisationer.

Strukturell antisemitism

På Bokmässan planerar Segerstedintistutet ett panelsamtal om just strukturell antisemitism, som Christer Mattsson menar är ett utbrett problem i samhället. Israels ambassadör är en av deltagarna och årets Bokmässa är ett exempel som kommer att diskuteras.

Bokmässans chefs försvar

Bokmässans chef Frida Edman ser inte att årets program ska vara ett uttryck för strukturell antisemitism.

”Den israeliska betydelsen för judisk kultur kommer att komma fram inte minst genom alla de författare som vi har på plats från Israel. Vi har verkligen försökt att sätta ljus på den mångfacetterade och den världsomspända judiska litteraturen.”

Återkommande kritik

Förra året, då MIFF var aktivt närvarande, var kritiken också mycket hård mot den dåvarande ledningen för en pro-palestinsk, anti-israelisk agenda.

Sju MIFF-medlemmar med Conrad Myrland i spetsen bemannade Med Israel för Freds monter på Bokmässan 2022.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!