Under 2022 samarbetade Naturvårdsverket (SEPA) och Palestinian Environment Quality Authority (EQA) i en utbildning för unga journalister.
Projektet ingick i Sidas biståndsprogram på 22 miljoner svenska kronor till den palestinska myndighetens miljömyndighet EQA (Environment Quality Authority). Projektet som pågick 2019–2022 skulle stärka det palestinska miljöhandlingsprogrammet genom ”Utveckling av organisationsprestanda och miljöledningsförmåga”.
Under 2022 lade Naturvårdsverket 5 966 900 kronor på att utbilda unga miljöjournalister (Young Environmental Journalists) i Palestina.
Deltagare uppmanar till hat, våld eller terror
Av de 25 personer som de palestinska myndigheterna valt ut till journalistutbildningen har MIFF hittills funnit en säker koppling till konton i sociala medier hos 12. Av dessa har hälften delat hat mot Israel, uppmaningar om våld och terror eller stöd för att utplåna hela staten Israel. MIFF har fått hjälp med utredningen av den israeliska organisationen Regavim.
Här är exempel på vad fyra journalisterna har publicerat i sociala medier före, under och efter kursen finansierad med svenska skattepengar
Den 9 mars 2023 lägger Lamees Reihan upp en video från ett terrorattentat i Tel Aviv med texten ”Skräcken i deras hjärtan och svaret i våra ådror” och skriver:
”Vi ber till Allah att han inte låter en enda gata i Palestina vara utan ett av deras förorenade lik”.
Lamees Reihan, journaliststudent
Notera även hashtaggen “döda” [kill].
Hon publicerar också en video från skjutningen i Huwara där bröderna Yagel och Hillel Yaniv mördades och skriver:
”Svaret kommer endast att vara mer våldsamt och som glödande kol kokar blodet och deras hjärtan brinner och deras kroppar blöder när de kränks.”
Lamees Reihan, journaliststudent
Den 30 oktober 2022 publicerade Lamees Reihan en grovt antisemitisk karikatyr, där Davidsstjärnan avbildas som benknotor. Publikationen verkar vara ett firande av terrorattacken dagen innan, där en israel dödades och fyra skadades.
Den 11 september 2021 publicerade Majdi Mosleh en video där han läser en dikt. Här uppmanades det till att ”skapa historia, uppnå ära medelst kulorna som hämnd”.
Den 22 mars 2021, på årsdagen av Sheikh Ahmed Yassins död 2004, släppte Mosleh en minnesvideo till stöd för Hamas-ledaren. Hamas är en organisation på EU:s terroristlista.
Tala Toman sprider uppmaning till att döda israeler med kniv, där palestinierna jämförs med ukrainare, trots att det är Ukraina som försvarar sig mot illegalt angrepp från Ryssland.
Halima Khawalda delar en video med Fatkhi Khazam (Abu Raad), pappan till de två terroristerna som utförde terrordådet på Dizengoffgatan i april 2022. Hon lägger också upp ett foto av mamman till terroristen från Nablus Ibrahim Nablasi, som ”visar upp glädjeyttringar trots att hjärtat är fyllt med smärta”. Om jihadisten skriver hon:
”Lyckan som han uppnådde och hans martyrskap, vem gör så att Gud låter oss alla smaka detta…”
Halima Khawalda, journaliststudent
MIFF har granskat Facebook-aktiviteten hos flera andra deltagare, men vi har inte hittat några hyllningar till terrorister eller uppvigling till våld. I de fall vi inte är säkra på att vi har identifierat rätt person har deras material inte tagits med i granskningen. Därför ingår bara runt hälften av deltagarna i granskningen.
Varför bara palestinier?
Naturvårdsverket fokuserar sitt miljöarbete på 13 länder, bland annat Albanien, Kina, Sydafrika och Ryssland. Men någon utbildning av unga miljöjournalister i dessa länder har vi inte hittat. Varför just på Västbanken och Gazaremsan?
Inga fria journalister
Journaliststudenterna skulle utbildas i miljöproblem och i undersökande journalistik samt att ”bygga starka kopplingar… (med) …nyhetsmedia”. Att den palestinska myndigheten har full kontroll över media producerad på Västbanken och att terrororganisationen Hamas har motsvarande kontroll över media på Gazaremsan – är inget de svenska myndigheterna nämner.
Tre veckors utbildning
Studenterna förväntades ägna sammanlagt tre veckors heltidsstudier åt utbildningen, visar handlingar som MIFF har fått tillgång till Naturvårdsverket. Detta skulle leda till ”berättelser relaterade till avfall i Palestina” i form av till exempel YouTube-klipp. Uttagningen av studenterna fick inte Sverige påverka. Varje student skulle få högst 100 dollar – totalt motsvarar det 0,4 procent av Naturvårdsverkets bistånd till projektet på cirka 6 miljoner kronor.
Revolve
Priset för konsultföretaget Revolve i Barcelona för den digitala utbildningen är 1 200 000 kronor. Revolve har samarbetat med palestinska MDC (Media Developement Center).
Skyller på ”ockupation”
En lektion har rubriken ”Effekterna av Israels ockupation av det palestinska” och ett annat ”Avfall och Palestinas status”. Andra rubriker är “Palestinska kvinnor försvarar vatten, land och liv från den israeliska ockupationen”, ”Palestina och hantering av fast avfall under ockupation” samt ”Miljöorättvisa i ockuperat palestinskt territorium”, ”Israeliska lastbilar transporterar död till palestinier i västra Ramallah” och ”Intervjuer med experter som förklarar betydelsen av den israeliska ockupationen på den palestinska miljön”.
Ensidigheten i lektionernas rubriker gör att man kan frukta att journalister som redan hade en extrem uppfattning före kursen, har fått dem bekräftade med svenska biståndspengar.
Vem är ansvarig myndighet?
Den palestinska myndigheten har civilt ansvar för miljön i område A och B sedan Osloavtalen på 1990-talet. Men Sverige stöder bilden av att det inte är den palestinska myndighetens brister i område A och B på Västbanken och Gazaremsan som ger miljöproblem. Grannen Israel beskylls, när man själv bränner elektronik och bildäck samt inte sköter rening av avloppsvattnet.
Palestinierna bygger illegala bosättningar på område C med bidrag från Sverige och EU. Enligt Osloavtalen är det Israel som ska planera all byggnation här. Utan goda och välplanerade sanitära förhållanden skapas miljöproblem, men skulden läggs på den judiska staten, som en del i hybridkriget.
Resultatet små videosnuttar
Ansvarig på Naturvårdsverket Katrin Zimmer berättar för MIFF i januari 2023 att hon ”fick se två (artiklar studenterna producerat) för det var mycket filmer de gjorde. Små snuttar så där, på miljön och förhållandena där.”
Varje elev skulle producera en artikel eller video. EQA valde ut de fem bästa YouTube-klippen som presenteras på Revolves hemsida och är på cirka 5 minuter vardera. Om alla studenterna lyckats producera lika mycket, har Sverige betalat cirka 3 miljoner kronor per timmes YouTube-video om miljöproblem som Israel beskylls för.
Samtidigt har flera som sprider hat och manar till Israels utplåning fått medial träning, som kan utnyttjas till ytterligare uppvigling.
MIFF återkommer med en ny artikel med reaktioner på våra avslöjanden från Naturvårdsverket.