Search
Tidigare statsminister Göran Persson var initiativtagare till det internationella organet för att stoppa antisemitism, IHRA. (Foto wikimedia.commons)

Ta Amnestys apartheidanklagelse mot Israel på allvar!

Sverige innehar ordförandeskapet i IHRA (The International Holocaust Remembrance Alliance) från 1 mars 2022. Den svenska chefen för IHRA-delegationen – Cecilia Ruthström-Ruin – har därför möjlighet, och skyldighet, att i detta forum klargöra om en orättvis apartheidsmetning är antisemitism eller ej.

En grovt felaktig anklagelse är en ALLVARLIG sak!

Judehat kallas oftast antisemitism och har gamla rötter i arabvärlden såväl som i det kristna Europa. Antisemitismen är inte ett resultat av återupprättandet av ett självstyrande judiskt hemland. För att bemöta det rasistiska judehatet, som ledde till att minst sex miljoner judar mördades under nazismen, tog förre statsminister Göran Persson initiativet till att bilda IHRA. Få talar dock om att Mellanöstern och Nordafrika etniskt rensats från 1 miljon judar under det senaste seklet och att världens enda judiska stat nu hotas av Förintelse från Iran, med hjälp av bland andra Syrien, Libanon, Hamas och Hizbollah.

Det nya judehatet är ogrundad kritik mot staten Israel. Systematiskt upprepade lögner mot den folkrättsligt legitima och demokratiska staten Israel är inte kritik. Det är antisemitisk antisionism – hatet mot judarnas rätt till en egen stat på sin historiska mark.

IHRA består av 35 medlemsländer och den 26 maj 2016 fastställdes den icke bindande arbetsdefinitionen av antisemitism. ”Uttryck kan inkludera sådana som riktas mot staten Israel som en judisk samfälldhet. Dock kan kritik mot Israel som kan jämställas med sådan som riktas mot något annat land inte betraktas som antisemitisk.” Eftersom påståendet om apartheid endast riktas mot Israel och ingen annan stat, är det antisemitism.

Med Israel för Fred (MIFF) uppmanar Sverige att i samband med ordförandeskapet i IHRA genomföra en grundlig men snabb utredning om apartheidanklagelsen mot Israel är att betrakta som antisemitism och kan läggas till exemplen på IHRA:s lista. Eftersom denna fruktansvärda anklagelse håller på att få fotfäste bland annat allt fler israelfientliga organisationer, är det av yttersta vikt att IHRA nu specifikt tar förklarar apartheidanklagelse av den judiska staten Israel är antisemitisk.

MIFF anser att det inte finns några likheter mellan den Sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken 1948 till 1994, utan är ett propagandistiskt verktyg för judehatare. Apartheidanklagelsen är grundlös, systematisk och farlig.

IHRA:s arbetssätt är att “identifiera de mest brådskande frågorna världen över efter Förintelsen, att belysa dem till nytta för experter och beslutsfattare, och att främja konkreta åtgärder riktade mot dem.” En av de mest ökande hatyttringarna mot judarna och Israel idag är apartheidsmetningen. Till och med Svenska kyrkans Kyrkomöte beslutade den 23 november 2021 att ”utreda Israel för apartheidbrott”, vilket lett till kraftiga reaktioner inom såväl den judiska som kristna världen. Amnesty International påstod 1 februari 2022 att Israel var en apartheidstat.

Exemplen på antisemitism enligt IHRA:

  • Framföra lögnaktiga, avhumaniserande, nedsvärtande eller stereotypa anklagelser om judar som sådana eller om judars makt som grupp…
  • Förneka det judiska folket dess rätt till självbestämmande, till exempel genom att hävda att existensen av en israelisk stat är ett rasistiskt verk.
  • Ägna sig åt dubbelmoral genom att av avkräva Israel ett uppträdande som inte förväntas eller avkrävs något annat demokratiskt land.
  • Jämföra Israels nuvarande politik med nazisternas politik.

IHRA har förtjänstfull och moraliskt riktigt stämplat både antisemitism och antisionism som förkastligt. Hatet mot det judiska folket och deras legala land Israel har dock nu fått en ny skepnad genom apartheidsmetning.

Eftersom det inte finns någon sanning i anklagelsen, som piskar på det fördomsfulla judehatet, måste IHRA agera skyndsamt, för att ta in jämförelsen mellan Sydafrikas apartheidregim och Israels demokratiska stat som ett exempel på antisemitism. Sverige måste ta ansvar för detta under sin ordförandeperiod i IHRA.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram