Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Iran kommer inte att hämnas attacken

Iranska officerare inspekterar iranska drönare och missiler inför en militärövning 2021. (Illustrationsfoto: Iranska armén)
Konflikten mellan Israel och Iran verkar inte trappas upp ytterligare.

En högt uppsatt iransk tjänsteman sade att hans land inte hade några planer på omedelbar vedergällning mot Israel efter en påstådd israelisk attack mot militära mål i den iranska staden Isfahan tidigt på morgonen den 19 april.

Stämningen i iranska statliga medier tyder också på att den iranska regimen inte vill trappa upp konflikten med Israel ytterligare. Regimen har också försökt dölja omfattningen av skadorna från nattens attacker.

Attacken i Isfahan sägs ha kommit som ett svar på den omfattande iranska attacken mot Israel natten till den 14 april, då 170 attackdrönare, 120 ballistiska missiler och 120 kryssningsmissiler avfyrades mot den judiska staten.

Drygt 99 procent av dessa fångades upp av Israels utmärkta missilförsvarssystem, det israeliska luftvärnssystemet och med hjälp av västliga och arabiska allianspartners. En sjuårig israelisk flicka skadades allvarligt när splitter från en missil som sköts ner träffade deras hus i en beduinby i södra Israel.

Attacken natten till den 14 april var första gången Iran inledde en direkt attack mot Israel. Chefen för Israels försvarsmakt, Herzi Halevi, sade efter attacken att de var redo att svara Iran. Samtidigt har Israel inte velat slå tillbaka med sådan kraft att Iran skulle ha behövt slå tillbaka.

Enligt Washington Post, som citerar en anonym israelisk tjänsteman, handlade attacken i första hand om att skicka en signal till den iranska regimen att Israel har kapacitet att nå dem med sina vapen.

Detsamma säger Natan Eshel, en mångårig anhängare av premiärminister Benjamin Netanyahu, i en intervju med israeliska medier.

“Ingen vill ha ett krig med Iran just nu. Vi bevisade för dem att vi kan infiltrera och attackera dem inom deras gränser, utan att de lyckas nå oss. Det är det viktigaste budskapet här. Vi har för närvarande viktiga uppgifter i både Gaza och Libanon, sade han.

Den senaste tidens oroligheter började efter att flera högt uppsatta ett påstått israeliskt flyganfall i den syriska huvudstaden Damaskus. Attacken kom efter att iranska ombud länge har attackerat Israel från Gazaremsan, Jemen, Syrien och Libanon.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem