Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel näst bästa platsen i världen att gå i pension – ny studie

Utifrån ett flertal parametrar rankades Israel ge det näst mest behagfulla, värdiga åldrandet av 39 länder. (Foto privat)
Av 39 undersökta länder är Israel det näst bästa landet att pensionera sig i för att få ett behagfullt och värdigt liv, enligt företaget i Storbritannien som ger pensionärer råd.

ConfidenceClub är ett företag med säte i Storbitannien som ägnar sig åt att hjälpa pensionärer. Med ett “Aging Gracefully Index” har de jämfört 39 länder för att avgöra de bästa platserna att gå i pension på. Studien använde bland annat ekonomiska data från Organisationen för ekonomisk utveckling och samarbete och levnadskostnadsdatabasen känd som Numbeo, för att ge poäng och rangordna länderna.

Trots krig – näst bäst

Trots det pågående kriget med Hamas i Gaza och de eskalerande spänningarna med libanesiska Hizbollah i norr, har Israel rankats som det näst bästa landet i världen för pensionering, enligt den nya studien.

Israel kom på andra plats med en poäng på 85, vilket bara överträffades av Islands totala poäng på 87. Finland, Nederländerna och Schweiz tog de resterande top-fem-platserna.

Sydafrika rankades sist med en poäng på 43, något före Grekland, Lettland, Slovakien och Italien för de andra länderna i botten.

Vad ingick i bedömningen?

Studien fokuserade på data som äldre, emigration, vårdkvalitet, förväntad livslängd, säkerhet och livstillfredsställelse.

Undersökningen – som genomfördes efter Hamas massaker i södra Israel den 7 oktober – placerade den judiska staten bland de säkraste länderna att dra sig tillbaka till. Israels säkerhetspoäng var likvärdig med Danmarks och Schweiz. Enligt studien handlar “säkerhet inte bara om låg brottslighet, det handlar om att skapa en miljö där seniorer kan njuta av sina gyllene år med sinnesfrid.”

”njuta av sina gyllene år med sinnesfrid”

Indexet som rankar länder utifrån ett behagfullt, värdigt åldrande rankade också Israel högt i variabeln “äldrebalans” – vilket innebär att Israels åldrande befolkning stöds av en stark, arbetande befolkning. Motsatsen fanns i Japan som kämpar med en hög åldrande befolkning och en relativt liten arbetsför befolkning.

Tillfredsställelse med pensionärslivet

Israel rankades högt när det gäller tillfredsställelse med pensionärslivet. Undersökningen definierade livstillfredsställelse som en återspegling av “hur nöjda människor är med sina liv, med hänsyn till faktorer som ekonomisk stabilitet, sociala kontakter och personlig tillfredsställelse”.

I likhet med indexets variabel för livstillfredsställelse, rankas Israel rutinmässigt i toppen av FN:s World Happiness Report. I mars tappade Israel en plats till femte plats på listan över världens lyckligaste länder. Finland rankades som det lyckligaste landet.

Aging Gracefully Index undersökte också de bästa städerna att gå i pension i med samma kriterier som med länder. Tel Aviv rankades som den tredje bästa pensionärsstaden efter Reykjavik och Haag.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem