Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Bennett återvänder till Israel efter snabbvisit hos Putin och Scholz

Premiärminister Naftali Bennett i skytteltrafik mellan Ryssland och Tyskland den 5 mars 2022 (Foto:PMO)
Få detaljer framkom om innehållet i försöken att medla i Ukrainakriget.

Premiärminister Naftali Bennett återvände till Israel tidigt på söndagsmorgonen efter en överraskande virvelvindsresa till Moskva och sedan Berlin för att diskutera invasionen av Ukraina. Israels regeringschef talaade också i telefon med Ukrainas Zelensky och Frankrikes Macron uppgav Times of Israel.

Efter ett tre timmar långt samtal med Rysslands president Vladimir Putin i Kreml begav sig den israeliska ledaren till Tyskland, där han och förbundskansler Olaf Scholz “diskuterade flera frågor, inklusive situationen mellan Ukraina och Ryssland.”

Premiärminister Naftali Bennett anländer till Tyskland för ett möte med förbundskansler Olaf Scholz den 5 mars 2022 (Foto: PMO)

Få detaljer lämnades om innehållet i mötena. Bennetts resa sågs som ett försök att vidareutveckla en potentiell roll som medlare mellan sidorna – eftersom Israel har goda relationer med både Kiev och Moskva.

Hebreiska medierapporter sa att Bennett också talade med Putin om säkerheten för Ukrainas judiska samhällen, och att mötet berörde läget för kärnvapensamtal med Iran också.

Bennett talade också två gånger under kvällen med Ukrainas president Volodymyr Zelensky efter hans möte med Putin. Han samtalade också med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Enligt webbplatsen sa Sergey Nikiforov att i Bennetts telefonsamtal med Zelensky framkom inte något nytt. Kiev hade bett Israel att inleda en dialog med Moskva.

Det fanns motstridiga rapporter om Washingtons inställning till mötet med Putin – hans första med en världsledare sedan invasionen av Ukraina började. En israelisk officiell diplomatisk källa sa att mötet koordinerades med USA, Tyskland och Frankrike, “i kontinuerlig dialog med Ukraina.”

Ryssland påverkar Israels säkerhet mot Iran

Bennett har hittills gått på en försiktig linje i Ukraina-konflikten och försökt bevara ett känsligt säkerhetssamarbete med Ryssland, som har en stor militär närvaro i Israels norra granne, Syrien. Israel genomför regelbundet attacker i Syrien mot Iran och dess ombud.

Utrikesminister Yair Lapid fördömde invasionen som ett “brott mot den internationella ordningen” och Jerusalem röstade för en resolution i FN:s generalförsamling mot Rysslands agerande.

Världens två judiska statschefer

Inför resan hade Bennett pratat i telefon upprepade gånger med både Putin och Zelensky – som är jude, har familj i Israel och har besökt landet många gånger.

“Bennetts agerande är djärvt men också riskabelt. Mycket kommer att bero på Putins sinnestillstånd, sa Michael Oren, tidigare israelisk ambassadör i Washington, till nyhetsbyrån AFP. Oren noterade att “Putin kan leta efter en väg ut ur sin knipa. Naftali Bennet kan leverera stegen (ut).”

 En israelisk officiell diplomatisk källa sa att Bennett talade med Putin om “situationen för israeler och de judiska samhällena som ett resultat av konflikten”, men även de pågående samtalen i Wien för att återställa 2015 års kärnavtal med Iran, som Ryssland har undertecknat.

Kärnavtalet med Iran som utpressning

“Premiärministern uttryckte Israels ståndpunkt, som är emot en återgång till kärnkraftsavtalet”, sa källan. Tidigare i lördags sa Ryssland att de skulle kräva garantier från USA att de västerländska sanktionerna mot Ryssland, inte skulle drabba dess handel med Iran, innan de stöder kärnkraftsavtalet med Iran.

Israel har uttryckt sitt stöd för det ukrainska folket och har skickat en sändning med 100 ton humanitärt bistånd. Men Bennett har undvikit att ropa ut Putin vid namn, vägrat ukrainska förfrågningar om militär utrustning och lovat att föra en försiktig politik.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem