Pro-israeliska demonstranter utanför en Ben & Jerrys-butik på Manhattan, New York den 21 augusti 2021. (Foto: Flash90)

Bojkott av Israel kan ha kostat Unilever 230 miljarder kronor

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Aktievärdet har rasat sedan Unilever startade en bojkott av Israel.

Den 19 juli 2021 meddelade glassföretaget Ben & Jerry att de skulle sluta sälja glass på “ockuperade palestinska områden” i slutet av 2022. Även om glassen fortfarande skulle säljas i Israel, tolkades beslutet som en bojkott av judar som bor i Judéen och Samarien (Västbanken) och östra Jerusalem. Beslutet ledde till starka reaktioner i Israel och från många judiska organisationer.

Men bojkotten ledde också till starka reaktioner i Ben & Jerrys hemland USA. 35 amerikanska delstater har lagar som förbjuder bojkott av Israel och många stater och pensionsfonder har dragit tillbaka sina investeringar från företaget Unilever, som äger varumärket Ben & Jerry, sedan bojkottbeslutet. Det har bidragit till att Unilevers aktievärde fallit med hela 20,9 procent. Det betyder att värdet på företaget har fallit med motsvarande 230 miljarder kronor sedan bojkotten.

“Det lönar sig inte att bojkotta Israel”, skrev Israels inrikesminister Ayelet Shaked på Twitter i samband med nyheten om förlusten för Unilever.

Avi Singer, som äger Ben & Jerry’s i Israel, har informerats av Unilever att hans kontrakt med företaget är över, om han inte slutar sälja glass till judar som bor i Judéen och Samarien i slutet av 2022. När nu många amerikanska delstater och fonder har dragit in investeringar i Unilever, till följd av bojkottkravet, är han optimistisk inför att få fortsätta sälja glass i vad han kallar “alla delar av Israel”.

– Det här ger en enorm styrka för den kamp jag just nu för mot Unilevers ogrundade krav att inte sälja glass i alla delar av Israel, säger Singer.

Som miff.se tidigare berättat har Shurat HaDin-Israel Law Center registrerat ett varumärke för “Judea and Samaria’s Ben & Jerry’s” med sionistiska smaker. Aktionen möjliggjordes genom att Unilever beslutat att stoppa försäljningen av glassen, för att politiskt bojkotta Israel.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram