Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Hög FN-tjänsteman sparkad efter att fördömt raketbeskjutning mot Israel

OCHA OPT chefen Sarah Muscroft sparkas för att kritiserat terrorbeskjutning av Israel. (screen dump från YouTube)
Jerusalem-stationerade Sarah Muscroft kommer att tilldelas en ny roll, säger talesman, efter hennes uttalande om att Islamiska Jihads raketer "provocerar israelisk vedergällning" irriterade palestinier.

FN har avlägsnat chefen för kontoret för samordning av humanitära angelägenheter (OCHA) i det så kallade ”ockuperade palestinska territoriet”, som betjänar palestinierna. Orsaken är att  hon tweetade att hon fördömde palestinska islamiska jihads “urskillningslösa raketbeskjutning” under den senaste Gaza-konflikten. Detta bekräftade en talesperson för FN till The Times of Israel.

“Urskillningslös raketbeskjutning från PIJ”

Muscroft twittrade “Lättad över att se en överenskommen vapenvila som avslutar fientligheter som påverkar både palestinier och civila israeler. En sådan urskillningslös raketbeskjutning från Islamisk Jihad som provocerar israelisk vedergällning fördöms. Säkerheten för alla civila är av största vikt – vapenvilan måste upprätthållas.”

Misslyckades att skylla på Israel

Muscroft fick massiv kritik från pro-palestinska aktivister som sa att hon anklagade palestinierna för den senaste omgången av våld och misslyckades med att hålla Israel ansvarigt.

Raderade och ursäktade

Hon raderade senare inlägget och twittrade en ursäkt nästa dag och sa att “en av mina tidigare tweets var dåligt informerad och jag har tagit bort den. Jag ber uppriktigt om ursäkt för mitt dåliga omdöme. Alla civila – överallt – måste kunna leva i fred.”

Uppståndelsen avtog dock inte, och Muscroft fortsatte med att stänga sitt Twitter-konto helt.

Tagen ur tjänst

Därefter kom bara automatiska svar på e-post till henne att Muscroft var “på årlig semester”. Men på lördagen sa en talesman för OCHA i Genève att Muscroft “kommer att tilldelas en ny roll.”

“OCHA har varit närvarande i det ockuperade palestinska territoriet under de senaste 20 åren och arbetat för att hjälpa till att möta humanitära behov, vägledd av de humanitära principerna om neutralitet, opartiskhet och humanitet”, sa Jens Laerke.

OCHA har tidigare varit mycket kritiskt mot Israels politik på Västbanken och i östra Jerusalem.

Fler fall

Händelsen påminner om hur chefen för FN:s palestinska flyktingorgan i Gaza, Matthias Schmale, tvingades bort från sin post av palestinierna. Han höll med om att IDF:s luftangrepp i Gaza var exakta (mot stridande för att undvika civila offer), vilket man inte får påstå enligt palestinierna.

Styr palestinierna FN?

Dessa två fall exemplifierar vilken makt den palestinska sidan har över FN. Palestinska myndigheten bestämmer i praktiken vem som ska ha tjänsterna. Bara dem som inte kritiserar Hamas och Palestinska Islamiska Jihad verkar få stanna. Principerna om neutralitet och opartiskhet, som Laerke pratar om, är kanske bara prat?

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem