Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

USA:s utrikesdepartement anklagar FN för bias mot Israel

Talesperson för amerikanska utrikesdepartementet Ned Price (wikimedia commons).
FN:s undersökningskommission anklagade ensidigt Israel för konflikten med palestinierna, enligt USA:s UD.

Det amerikanska utrikesdepartementet svarade på tisdagen på en första rapport från FN:s mycket kontroversiella undersökningskommission ledd av Navanethem Pillay. Kommissionen anklagade Israel som huvudskyldig till konflikten med palestinierna, men USA anser att kommissionen ”i sin nuvarande form är en fortsättning på ett långvarigt mönster av att orättvist peka ut Israel”.

“FN:s råd för mänskliga rättigheters (UNHRC) undersökningskommission om situationen i Israel, Västbanken och Gaza, … representerar ett enda ensidigt, partiskt förhållningssätt som inte gör något för att främja utsikterna för fred”, sa Ned Price, talesperson för utrikesdepartementet.

“Även om USA anser att UNHRC spelar en avgörande roll för att främja respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter globalt, främjar inte denna kommission och rapport detta mål”, tillade han. 

Price fortsatte med att säga att Israel är det enda landet som är föremål för en stående agendapunkt vid UNHRC” och har fått oproportionerligt fokus inom UNHRC jämfört med människorättssituationer på andra håll i världen.”

Existensen av denna undersökningskommission i sin nuvarande form är en fortsättning på ett långvarigt mönster av att orättvist att peka ut Israel.”

USA:s UD talesperson Ned Price.

USA bröt med UNHRC av denna anledning under president Trumps tid, men har återupptagit arbetet med FN-organet under Biden-administrationen, för att ”ta itu med dess brister, inklusive denna, och vi kommer fortsätta verka för reformer”, sa Price.

Rapporten talade om Israels agerande på Västbanken, Gaza och östra Jerusalem som en situation “i evighet”, och ansåg att det var osannolikt att situationen skulle sluta utan internationell intervention.

Price avslutade med att konstatera ”Att främja mänskliga rättigheter och grundläggande friheter är viktigt i sig och som ett sätt att bevara och främja utsikterna för en förhandlad tvåstatslösning.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem