Den 27 maj 2021 inrättade FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC, OHCHR) en undersökningskommission efter Gazakriget samma månad. Kommissionen leds av Navi Pillay. I maj påpekade MIFF att Pillay-kommissionen är tillsatt för att ensidigt demonisera den judiska staten.
Diktaturer fördömer demokrati
62 procent av medlemsländerna i FN:s råd för mänskliga rättigheter är inte demokratier. Rådet är sjukligt bekymrat över Israel, som är det enda landet med en fast punkt på mötesagendan. De flesta av världens värsta regimer får aldrig kritik, medan Israel har haft fler specialsessioner än någon annan och fler undersökningskommittéer än andra. Läs mer på temasidan Varför du inte kan ta FN:s fördömanden av Israel på allvar.
Den 7 juni blev Pillay-kommissionens första rapport offentliggjord. Och inte oväntat är det kritiken mot Israel som dominerar i det 18 sidor långa dokumentet. Detta är inget nytt och du kommer förmodligen få kritiken mot Israel refererad från SVT.
PA skyller ifrån sig
Avsnitt 75 i rapporten är det mindre sannolikt att svenska medier refererar. Pelarkommissionen skriver: ”…den palestinska myndigheten hänvisar ofta till ockupationen som en ursäkt för sina egna kränkningar av de mänskliga rättigheterna och som den centrala orsaken till underlåtenhet att hålla lagstiftande val och presidentval. De facto myndigheterna i Gaza visar lite engagemang för att upprätthålla mänskliga rättigheter och att följa internationell humanitär rätt”.
Anne Herzberg, juridisk rådgivare på NGO Monitor, kommer att kommentera Pillay-rapporten i FN:s råd för mänskliga rättigheter nästa vecka. I ett uttalande påpekar hon att rapporten speglar att FN:s råd för mänskliga rättigheter är “besatt av att attackera den judiska staten”.
Pillay-kommissionen biased
”Undersökningskommissionen utelämnar viktiga historiska sammanhang och skyller nästan helt och hållet Israel för konflikten”, säger Herzberg i ett uttalande. Hon påpekar att rapporten minimerar palestinsk terrorism och kommer med “flera falska anklagelser om diskriminering”.
De israeliska myndigheterna har valt att inte samarbeta med Pillay-kommissionen och de har inte heller gett dem inresetillstånd. Herzberg kritiserar dock kommissionen för att inte ha kontaktat israeliska eller judiska organisationer, eftersom de har varit i kontakt med ett antal palestinska organisationer.