Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Franska parlamentet : Israel är ingen apartheidstat

Parlamentsledamoten Meyer Habib kallar anklagelsen för 2000-talets största fake news (foto: THE NATIONALE ASSEMBLY - FRANCE)
Habib kallade anklagelsen om att Israel är en apartheidstat "den största fake news på 2000-talet" och "bränslet som driver alla antisemiter i världen."

Den franska nationalförsamlingen röstade ner en resolution om att Israel inrättade en apartheidregim, med 199 emot och 71 för på torsdagen, skriver Jerusalem Post.

Kommunistpartiet vill fördöma Israel

Jean-Paul Lecoq från det franska kommunistpartiet lade fram resolutionen för att “bekräfta behovet av en tvåstatslösning och fördöma staten Israels institutionalisering av en apartheidregim som ett resultat av sin koloniala politik.”

“Antisemitism bakom antisionism”

Frankrikes utrikesminister för Europa, Laurence Boone, sa i sitt tal mot resolutionen att “Frankrike är Israels vän. Frankrike är orubbat engagerat i Israels säkerhet.” 

Boone tillade att Frankrike avvisar terroristattacker på civila israeler och söker säkerhet för israeler och palestinier.

Boone citerade också Frankrikes president Emmanuel Macrons tidigare kommentarer om att antisemitism ofta ligger bakom antisionism.

Meyer Habib, representanten för fransmän boende i Medelhavsregionen, inklusive Israel, talade i sitt partis namn, Les Republicains, i opposition mot motionen.

Skamlig omröstning

“Att skylla staten Israel, den enda demokratiska staten i regionen, för apartheid är att använda historien cyniskt”, sade han. “Det faktum att vi röstar om detta förslag är i sig skamligt för republiken, för det franska parlamentet, för vänstern.”

“2000-talets största falska nyhet”

Habib kallade anklagelsen om att Israel är en apartheidstat “den största fake news på 2000-talet” och “bränslet som driver alla antisemiter i världen.” 

Parlamentsledamoten anklagade kommunistpartiet för att vara “förblindad av hat”.

“Ingen av er fördömde de senaste terrorattackerna där tre uppsättningar israeliska bröder och systrar mördades, inklusive en sex- och en åttaåring. Barn mördades för att de var judar, av barbarer”, sa han.

Apartheid finns i palestinska områden

“Det finns apartheid i [Mellanöstern], men det är i de palestinska områdena. En jude kan inte sätta sin fot där utan att äventyra sitt liv. Där råder korruption och förtryck. De förtrycker homosexuella och respekterar inte kvinnors rättigheter”, sa Habib.

 

Habib, den första israelen i den franska nationalförsamlingen, valdes in till sin tredje mandatperiod förra året. Östra Medelhavsvalkretsen inkluderar franska medborgare i Israel, Grekland, Italien och fyra andra länder, där Israel har flest registrerade väljare. Han fick över 80 % av rösterna i Israel.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem