Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

David Weinberg: – Vem är rädd för Abraham-avtalen?

Den 15 september 2020 undertecknade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu standardiseringsavtal (Abrahamic-avtalen) med Emirates utrikesminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan och Bahrains utrikesminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa. Donald Trump skrev under på uppdrag av USA som anhängare av avtalen. (Foto: Twitter)

“Det är verkligen tragiskt att de oförsonliga palestinierna och deras efterblivna anhängare i USA inte kan se de gigantiska möjligheter som de abrahamitiska avtalen har banat väg för”, säger David Weinberg.

Författare: Rika Greenberg

För två veckor sedan krävde den så kallade “progressiva” amerikanska kongressen “förkastandet av de farliga Abraham-avtalen”. Abraham-avtalen är paraplyramverket som undertecknades 2020 mellan Israel, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko, skriver David Weinberg i Israel Hayom.

US Presbyterian Church, Progressive Democrats of America, CAIR, Jewish Voice for Peace, IfNotNow, Jews for Racial and Economic Justice och andra grupper uttalade att “varaktig fred kommer från rättvisa, inte vapenaffärer.”

“Amerika måste anamma en utrikespolitik gentemot Palestina/Israel som är förankrad i mänskliga rättigheter, rättvisa och jämlikhet, och med ett rungande förkastande av varje försök att främja Trump-administrationens ‘Abrahamavtal’, inkl. lagstiftning som HR 2748 / S. 1061, Israel Relations Normalization Act från 2021. ”

“Även om Abraham-avtalen och lagstiftningen påstår sig handla om “fred” och “diplomati”, är det i själva verket ett stöd för vapenförsäljning och politiska förmåner mellan USA och auktoritära regimer – inkl. vapenförsäljning till Emiraten och erkännandet av Marockos illegala annektering av Västsahara – i utbyte mot att palestinska rättigheter ställdes vid sidan av. “Vi måste sluta stödja Israels kränkningar av palestinska rättigheter och deras apartheidregim.”

De så kallade progressiva gruppernas motstånd mot fred i Mellanöstern, deras motstånd mot dialog och samarbete med Israel, och deras stöd för en fortsatt bojkott av Israel – eftersom de envisa och våldsamma palestinierna har halkat efter – berättar allt du behöver för att lära känna de avgjort elaka amerikanska “Woke”-grupperna, skriver Weinberg.

Men det säger också något om en ny strategisk kultur som lyckligtvis slår rot i Mellanöstern, påpekar Weinberg.

David M. Weinberg (Foto: davidmweinberg.com)

Abraham-avtalet med Bahrain

För bara några dagar sedan togs Israels premiärminister Naftali Bennett emot med kunglig ära i Manama av kungen av Bahrain. Israel har också undertecknat ett historiskt försvarssamarbetsavtal med kungariket som kommer innebära att israeliska försvarstjänstemän och marinpersonal kommer att vara permanent stationerade i Bahrain. Det ger bokstavligen Israel en utåtblickande bas vid Irans gränser.

President Yitzhak Herzog, Bennett och utrikesminister Yair Lapid har också gjort stora och viktiga besök i Emiraten och försvarsminister Benny Gantz skrev på historiska försvarsavtal under sitt besök i Marocko.

Abraham-avtalen har förvandlat regionen

Kort sagt, Abraham-avtalen har förvandlat regionens strategiska förståelse och Israel har gått från en defensiv hållning mot Iran och dess hantlangare, till en offensiv hållning som stöds av ett nätverk av allianser med viktiga arabländer, framhåller Weinberg.

Man kan till och med säga (som Seth Frantzman har hävdat) att Israel är hjärtat i en ny internationell säkerhetsordning, en spirande alliansstruktur som sträcker sig från USA genom Europa till Indien, som syftar till att bekämpa krigande aktörer i Mellanöstern.

Vänskap mellan Israel och Emiraten

De Abrahamitiska förbundens allianser är också varma vänskaper, uppbackade av en diskurs av sann tolerans och ideologisk måttfullhet och dekorerade med symboler för genuin acceptans – som att spela Israels nationalsång, Hatikvah i palatsen och genom officiella kanaler i sunnitiska stater.

Emiratens Israelbild förbättrad

Faktum är att Institutet för övervakning av fred och tolerans i skolundervisningen (IMPACT-se) har funnit att mycket av det gamla anti-israeliska materialet i Emiratskolans läroplan har modererats. Stycken som tidigare demoniserat Israel, använt antisemitiska konspirationer och anklagat den “sionistiska fienden” för att försöka “utrota det palestinska folket” har tagits bort. Texter som fokuserar på tolerans mot judar har infogats istället. Särskilt anmärkningsvärt är borttagandet av  bilden av den palestinska frågan som “grunden för konflikter i Mellanöstern”.

Emiraternas läroplan väg till fred

“Emiratiska läroböcker återspeglar den bedömning som kronprins Mohamed bin Zayed gjorde för över tio år sedan, att västvärlden är en potentiell allierad och inte ett kolonialt hot, att radikalisering är  fel och självdestruktivt, och att emiratets välstånd på en global marknad kommer att baseras på en tolerant och fredsälskande arbetsstyrka, säger IMPACT VD Marcus Sheff. ”Läroplanen lär också eleverna att värdera principen om respekt för andra kulturer och uppmuntrar till nyfikenhet och dialog – inkl. Israel.”

Nya gemensamma föreningar

UAE-Israel Business Council har utvecklats till en gemenskap med mer än 5 000 entreprenörer, proffs, investerare, företag och statliga tjänstemän, som träffas regelbundet genom ett ständigt växande utbud av konferenser, webbseminarier, delegationer, personliga evenemang och mycket mer.

Gulf-Israel Women’s Forum är den första föreningen som samlar kvinnliga ledare från hela Mellanöstern.

Gulf-Israel Policy Forum samlar akademiker, beslutsfattare och kulturledare från hela regionen.

Regionala handeln med Israel ökar

År 2022 förväntas den bilaterala handeln mellan Emiraten och Israel med uppgå till 2 miljarder dollar. Det är en ökning med 50 % jämfört med 2021, med betydande tillväxt inom turism, jordbruk, investeringar, cleantech och professionella tjänster. Närmare 500 israeliska företag har affärsförbindelser i Emiraterna.

Så i motsats till de bittra och avvisande kommentarerna från de amerikanska “progressiva” grupperna, är Abraham-avtalen inte en Trump-gimmick eller en Netanyahu-kamp mot palestinierna. Abrahamsavtalen är ett verkligt genombrott som skapar både fred och säkerhet i Mellanöstern. En förvandling som har bevisat sitt värde och som förstärks för varje dag som går.

Förkastar förnekelsen av judarnas historia

Ännu svårare för extremisterna är att acceptera att Abraham-avtalen är ett direkt förkastande av den pågående palestinska kampanjen som försöker förneka och kriminalisera det judiska folkets historiska rättigheter i Israel.

Abraham-avtalen erkänner judarnas historiska koppling till landet

Genom att hänvisa till muslimernas och judarnas gemensamma arv i Abrahams förbunds grundläggande dokument och upprepade gånger spela “Hatikvah” i sina kungliga palats, erkänner arabländerna implicit att judar är ett bibliskt folk, ett ursprungsbefolkning i Israel. Det är en lycklig revolution som har störtat generationer av arabisk och islamisk ideologisk delegitimisering av Israel.

“Det är verkligen tragiskt att de oförsonliga palestinierna och deras efterblivna anhängare i USA inte kan uppskatta de gigantiska möjligheter som Abraham-avtalen har banat väg för”, avslutar Weinberg.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem