Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Andrej överlevde 245 dagar i Gaza, men kommer aldrig att bli densamma igen

Andrej bröt ihop när hans mamma besökte honom på sjukhuset. Nu börjar hans kamp för att återvända till livet efter 8 månaders fångenskap i Gaza. (Foto: Skärmdump, @AdamAlbilya, X)
Andrejs mamma: "Det finns saker som Andrej aldrig kommer att berätta för oss.

Den 8 juni lyckades israeliska styrkor med en dramatisk räddningsaktion för att rädda hem Noah, Almog, Andrey och Shlomi från Gaza, där de hade varit gisslan sedan massakern mot Israel den 7 oktober.

Några veckor innan 27-årige Andrej kidnappades av beväpnade terrorister till Gaza träffade han 32-åriga Jennifer. Efter 8 månader i fångenskap förväntade han sig inte att hon skulle vara där när han räddades hem. Men Jennifer var där och hade hjälpt hans ryska mamma att lära sig hebreiska medan de kämpade tillsammans för att få hem Andrej, skriver Daily Mail.

Titta på det hjärtskärande klippet där Andrey ser sin mamma och bröt ihop:

 

Hölls i handbojor

Fångenskapen i Gaza har förändrat Andrej för alltid. I flera veckor hade han handbojor och tvingades att äta och dricka med händerna bakbundna på ryggen.

Efter 245 dagar av mardrömslik tillvaro har Andrej börjat prata om några av de saker han utsattes för i Gaza. Om att vara bunden bakom sin rygg i två månader säger hans mamma: “När dina händer är bundna bakom dig är det mycket svårt att äta. Jag vet inte hur han kunde äta, dricka eller gå på toaletten, vi hade inte tid att fråga honom om allt.

Andrey är glad över att inte vara bunden och säger att det är en stor lättnad att inte längre ha händerna bundna bakom sin rygg. Men det finns också saker han inte vill berätta. Hans mamma fortsätter: “Han pratade glatt om att inte vara bunden, men det finns också saker som han aldrig kommer att berätta för oss.

Försökte tvångskonvertera honom

Jennifer berättar: “Han har berättat för mig om några av de hemska saker han utsattes för. När terroristerna ville tvinga honom att rita sin mor, vägrade han att göra det. Andrej kunde knappt komma ihåg hennes ansikte efter flera månaders fångenskap. Andrej kunde knappt komma ihåg hennes ansikte efter flera månaders fångenskap. Men terroristerna hotade att straffa honom, så han hade inget val. Terroristerna försökte också tvinga honom att konvertera till islam och lära sig arabiska, men det fungerade inte eftersom han är ateist. De hotade honom med att han aldrig skulle bli fri från sin fångenskap.

Jennifer berättar om deras första möte efter att Andrey räddades: “Han blev väldigt förvånad över att se mig. Han satt på sängen och jag var den förste som mötte honom. Han bara föll till marken och grät. Jag tog med hans bror och vi kramade honom väldigt länge. Andrey berättade att han trodde att jag hade hittat en annan pojkvän och hade glömt bort honom.

Jennifer berättar om Andrey: “Han är en väldigt mild och ärlig person. Han fanns alltid där för mig, det var det som fick mig att falla för honom.

Kidnappades från massakern på Super Nova-festivalen

Andrey deltog på Super Nova-festivalen, där terroristerna mördade, våldtog och kidnappade festivalbesökare från hela världen. Andreys föräldrar bor i Sankt Petersburg, så efter massakern var Jennifer tvungen att ringa dem och förmedla den fruktansvärda nyheten om deras son. Då visste ingen om Andrej hade blivit mördad eller kidnappad.

Tre månader efter massakern stod det klart att Andrej hade kidnappats till Gaza. Men ingen visste om han levde eller inte. Men det första livstecknet kom i januari.

Jennifer hjälpte Andreys mamma, Kozlova, att organisera hennes resa till Israel och flytta in i Andreys rum, så att de kunde kämpa för att rädda Andreys hem.

Jennifer berättar om sitt första möte med Andreys: “Jag visste inte vad jag skulle säga till henne, så jag sa till henne att jag skulle finnas där för henne oavsett vad hon behövde.

De två kvinnorna reste runt i världen och tog upp hans fall med regeringar i Israel, Europa, Ryssland och Amerika, för att inga beslutsfattare skulle kunna glömma bort gisslan. Och lördagen den 8 juni inträffade slutligen miraklet.

Det efterlängtade telefonsamtalet

Så kom samtalet som Jennifer och Andreys familj hade drömt om i 245 dagar. Jennifer berättar: “Jag skrek när de ringde och sa att Andrey hade räddats. Jag kunde inte sova. Jag hade väntat i åtta månader på att få träffa Andrej, nu vill jag bara stirra på honom.

I Ryssland hade Andrejs mor vädjat för att få hem honom. Så fort hon fick höra att hennes son hade räddats åkte hon tillbaka till Israel.

Kom ensam från Ryssland

Andrej hade emigrerat till Israel (gjort Aliyah) ensam ett år före massakern och hade därför ännu inte fått många vänner. Men Jennifer stod vid hans sida under hans svåraste tid.

Andreys bror Dima säger om Jennifer: “Hon är en hjälte. Andreys pappa tillägger: “Hon är det bästa som någonsin har hänt Andrey. Hon fanns där för oss mitt i vår värsta tid. Vi är så tacksamma.

Andrey bröt ihop över att se sin mamma, som sa: “Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag ville bara krama honom och lugna ner honom. Jag ville få honom att le.

Andrey kämpade för att inte bli galen

Han skrev dagbok varje dag, för att inte bryta ihop. Som tur var förstod terroristerna inte ryska, så han kunde skriva vad han ville om dem. Andrej hölls fången tillsammans med Almog och Shlomi, medan Noa hölls ensam.

Vissa av terroristerna var mer sadistiska än andra, och Jennifer säger att Andrey har förändrats efter den fruktansvärda upplevelsen: “Det var hemskt – och det har förändrat honom. Han har blivit mycket känsligare och gråter mycket. Jag känner inte igen honom. Vi hade bara känt varandra en kort tid, men jag kan tydligt se skillnaden. Han var mycket lugnare innan han blev kidnappad.

Kan inte glömma gisslan som är kvar

Medan Andrejs familj och vänner gläds åt att han har kommit hem, kan de inte glömma de 120 gisslan som fortfarande väntar på att bli räddade.

Jennifer avslutar: “Vi var bland de lyckliga, som fick hem Andrey. Men hur är det med de andra familjerna som fortfarande väntar på att få ge sina nära och kära en kram?

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem