Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hur kunde en av världens främsta underrättelsetjänster missa Hamas terrorattack?

Skärmdump från SVT:s Utrikesbyrån från 24 oktober 2023
Anders Persson, Israelexpert, Anders Ekholm, överstelöjtnant och Mollie Saltskog, säkerhetsexpert medverkade i SVT:s Utrikesbyrån den 24 oktober 2023, för att analysera underrättelsefiaskot som underlättade för det storskaliga krigsangreppet som Hamas utförde den 7 oktober.

Det 28 minuter långa programmet kan ses på SVT Play.

Det som förvånar med Hamas anfall

Överstelöjtnant Anders Ekholm blev förvånad över omfattningen och sättet som Hamas angrepp utfördes. ”Däremot inte att man attackerar Israel, skjuter raketer och även gjort mindre räder. Det händer ju återkommande. Men det här var jag absolut förvånad över.

Israelexpert Anders Persson säger att ”Det är förvåning på många nivåer. Det är svårt att föreställa sig att det här skulle kunna hända. Och sedan är det en förvåning hur stora misstag som uppenbarligen har begåtts av underrättelse- och säkerhetstjänsterna.”

Säkerhetsexpert Mollie Saltskog menar ”att en terroristattack av den här skalan skulle på något sätt undgått den här väldigt sofistikerade, högteknologiska underrättelseapparaten som Israel faktiskt har … hur är det möjligt?”

Israeliska försvarets talesperson Jonathan Conricus är tydlig med att ”systemet inte levererade det som det skulle leverera, misslyckades med att leverera försvara sig själv och viktigast civilbefolkningen.”

Ett multidimensionellt angrepp mot Israel

Att kalla det som hände för en terrorattack ”är att förminska det, för det var ett multidimensionellt angrepp mot Israel” genom kraftig raketbeskjutning, landvägen genom att barriären forcerades med bulldozers, via luften med drönare och paragliders och till sjöss, menar Saltskog.

Ekholm förklarar också att ”de unga killar och tjejer som sitter vid övervakningskärmarna blir plötsligt ”blinda” när kamerorna slås ut i angreppet. Det har då svårt att larma.

“Bara ett stängsel”

IronDome, som ska skjuta ner inkommande raketer, fungerar inte om fienden skjuter tillräckligt många raketer och Hamas sköt tusentals, påpekar Saltskog. Och även om säkerhetsstängslet är väldigt högteknologiskt, är det bara ett stängsel.

”Har Israel vaggats in i en falsk säkerhet på grund av sitt högteknologiska skydd”, undrar Saltskog.

Tre orsaker

Skribenten Jossi Alpher pekar på tre orsaker: 1 Man förlitade sig på det sofistikerade stängslet. 2 De israeliska marksoldaterna som skyddade kibbutzerna hade minskat i antal. 3 Netanyahus lagförslag som skapade kontroverser även inom militären, som gav fienden ett intryck av ett försvagat Israel.

(Skärmdump SVT Utrikesbyrån)

Överstelöjtnant Ekholm förklarar de tre olika israeliska säkerhetstjänsterna, som är tätt sammanflätade:

Säkerhetspolisen Shin Bet sköter den inrikes säkerheten och det är Shin Beth som figurerar i serien Fauda.

Aman, den militära underrättelseverksamheten koncentrerar sig på hot utifrån mot den egna nationen. Här ingår 8200 som motsvarar FRA i Sverige, som sköter signalspaning.

Mossad är den mytomspunna globala aktören, som till exempel hittade nazisten Adolf Eichmann och förde till Israel för rättegång.  

Failur of imagination?

”Failur of imagination”, dvs ett misslyckande att förställa sig vad Hamas ville och kunde åstadkomma, menar säkerhetsexpert Saltskog kan vara en annan orsak till att Israel inte kunde hindra angreppet. ”Men det är också ett regionalt underrättelsemisslyckande” om även Egypten, Jordanien och andra länder i området inte känt till planerna.

Skuldfrågan så klart ytterst på Hamas

Anders Persson poängterar att oavsett om många i det israeliska politiska och militära ledarskapet har tagit på sig skulden för misslyckandet, ”så ska vi inte glömma bort att skuldfrågan för detta ligger ytterst, så klart, på Hamas som har gjort det här.

Världens tredje dödligaste terrordåd

”Det här är på väg att bli den tredje dödligaste terrorattacken i modern historia i världen. Det som de har åstadkommit är fruktansvärt! Lidandet, döden på båda sidor, och att dom har slängt in en brandbomb i en region som är mer instabil än vad den varit på länge” konstaterar Saltskog.

Utrikesbyrån visade en Hamasvideo om hur deras jihadister tränar i byliknande miljö strax innan anfallet. Hur kunde Israel missa detta?

”Det finns närmast ett konstant flöde av propaganda där man försöker skrämma.”

Utrikesbyrån visade en Hamasvideo om hur deras jihadister tränar i byliknande miljö strax innan anfallet. Hur kunde Israel missa detta?

”Det finns närmast ett konstant flöde av propaganda där man försöker skrämma.”

Vill DU att vi ska fortsätta att rapportera om Israels kamp för att överleva i en fientlig värld?

Swisha ett bidrag till 123 331 82 19

Vad kommer härnäst?

Överstelöjtnant Ekholm igen: ”Det första jag tittade på när det här hände, när det värsta traumat hade lagt sig – då vände jag blicken åt andra hållet – norrut. För den farliga, militära motståndaren i det här sammanhanget är Hizbollah. Dom är betydligt mer välorganiserade och betydligt starkare med otroligt mycket mer fjärrstridsmedel.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem